BNN

Judoka dennis van der geest wint nationale iq test 2005

Gisterenavond presenteerde BNN voor de vijfde maal De Nationale IQ Test. De verrassende winnaar onder de BN-ers was judoka Dennis van der Geest die een IQ behaalde van 115. Hij bleef opiniepeiler Maurice de Hond net voor. De score was gelijk, maar de judoka had meer vragen juist beantwoord vanwege het leeftijdsverschil.

Ook presentatrice Barbara Karel (99), acteur Geert Hoes (95), de broertjes Rene & Willy van de Kerkhof (87 / 83) , presentator Ernst-Paul Hasselbach (109) en Kelly (77) deden mee aan de test. Naar de uitzending keken 1.547.000 Nederlanders. De absolute piek in de kijkcijfers was gisteravond om 22.39 uur, het moment dat Jeroen Pauw en Bridget de uitslag bekend maakten van de winnende BN-er. Er keken op dat tijdstip 2.000.000 mensen naar BNN.

Bovendien hebben tijdens de uitzending ruim 21.000 mensen de test via internet gemaakt. Dit aantal liep in de loop van de avond op naar 34.000 en dit aantal stijgt nog steeds. Daarnaast hebben tijdens de uitzending ook 17.000 mensen via SMS meegedaan. De test is nog steeds te maken en staat op www.bnn.nl/iq.

In studio 24 in Hilversum maakten gisteren 258 kandidaten de test, onderverdeeld in zes verschillende groepen: nagelstylisten, mediums & paragnosten, freefighters, Raketgeleerden, eeneiige tweelingen en BN-ers. In de studio scoorden de nagelstylisten het laagst met een gemiddeld IQ van 94 en de slimste groep waren de raketgeleerden met een gemiddeld IQ van 119. Uit deze groep kwam ook de slimste kandidaat in de studio; Maaike Rotteveel met een IQ van 147.

Via internet was er de mogelijkheid om live mee te doen en je eigen IQ per e-mail te ontvangen. De mannen die via internet meededen scoorden net iets beter dan de vrouwen (114 tegen 109). Muziekliefhebbers van klassieke muziek scoren beter dan rock-fans (115 tegen 105). En verdien je boven modaal dan ligt het gemiddelde van de internetters ook net iets hoger dan de mensen die onder modaal verdienen (117 tegen 110).

De Nationale Test wordt geproduceerd door Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans.