Gemeente Utrecht

DADER- EN GEBIEDSGERICHTE AANPAK UTRECHT VEILIG WERKT

De aanpak Utrecht Veilig! Dat doen we samen begint zijn vruchten af te werpen. Uit de cijfers en evaluatie van het project blijkt dat extra inzet van menskracht en geld in de urgentiegebieden Kanaleneiland Noord en Nieuw Hoograven heeft geresulteerd in afname van de criminaliteit en verbetering van de veiligheidssituatie in deze buurten. De aanpak veelplegers heeft een goede start gemaakt en inmiddels is voor 40 veelplegers een individueel plan opgesteld waarin is vastgelegd wat er moet gebeuren als deze veelpleger wordt aangehouden. De kracht van de Utrechtse aanpak zit in het samengaan van preventie, repressie en nazorg.

Begin 2004 ging de uitvoering van Utrecht Veilig! Dat doen we samen van start. Utrecht Veilig! is een initiatief van gemeente, politie en openbaar ministerie om de veiligheid in Utrecht te vergroten. De aanpak is gebieds- en dadergericht. De daderaanpak is vooral gericht op veelplegers. De gebiedsgerichte aanpak betekent: extra maatregelen nemen in gebieden waar de criminaliteit en onveiligheid het grootst is. Voor 2004 en 2005 zijn dat de gebieden Kanaleneiland Noord, Nieuw Hoograven en het Stationsgebied. Over de resultaten in het Stationsgebied verscheen een aparte rapportage: 'Voortgangsrapportage Veiligheid en leefbaarheid Stationsgebied' (september 2004). Daarin blijkt dat de objectieve veiligheid sterk is toegenomen en dat ook het gevoel van veiligheid is verbeterd.

Criminaliteit afgenomen in Kanaleneiland Noord
In Kanaleneiland Noord heeft Utrecht Veilig! er toe geleid dat de criminaliteit in het gebied aantoonbaar is afgenomen. In 2004 was het aantal aangiften 1.423, tegen 1.984 in 2002; een afname van bijna 30% in twee jaar. Het aantal incidenten waarbij de politie in actie moest komen liep in diezelfde periode terug met 2.787, ruim 25% (7.289 in 2004 tegen 10.076 in 2002). De harde-kern-jongeren veroorzaken minder criminaliteit en overlast doordat zij vaker en langer van de straat gehaald worden. Voor alle jongeren is er meer te doen in de wijk en een deel van hen is zelf actief geworden om zich in te zetten voor hun leeftijdsgenoten. De overlast van groepen jongeren is afgenomen. Bewoners, winkeliers en professionals in de wijk geven aan dat het duidelijk rustiger is geworden in Kanaleneiland. De wijk in zijn algemeenheid is schoner geworden en minder verpauperd waardoor de wijk een veiliger uitstraling heeft gekregen.

Voorbeelden maatregelen Kanaleneiland Noord
Rond het Groot Winkelcentrum Kanaleneiland vindt intensievere opsporing plaats, sinds november 2003 ondersteund door cameratoezicht. Het aantal aangiften dat betrekking heeft op het winkelcentrum was in 2004 424, tegenover 598 in 2003, een afname van bijna 30%. Op de parkeerplaats van Starkenborghhof is het aantal auto-inbraken gedaald van 176 in 2002 naar 16 in 2004.

Het aanbod vrijetijdsbesteding voor jongeren is fors uitgebreid, vooral met laagdrempelige activiteiten als sport en spel op straten en pleinen. Parallel aan de jongerenactiviteiten wordt opvoedingsondersteuning geboden aan de ouders. In 2004 namen ongeveer 110 personen deel aan de cursussen opvoedingsondersteuning die hen door zelforganisaties in de wijk werden aangeboden met behulp van subsidie uit Utrecht Veilig!

Minder criminaliteit in Nieuw Hoograven
Ook in Nieuw Hoograven is de criminaliteit flink gedaald. Het aantal misdrijven en incidenten loopt sterk terug: in 2004 nam het totaal aantal aangiften in Nieuw Hoograven af van 730 in 2002 naar 472 in 2004 (35%). In 2004 is het aantal incidenten waarbij de politie in actie moest komen, afgenomen van 1.654 in 2002 naar 1.108 in 2004. Dit is een afname van 33%. Ook de uitstraling van het gebied is verbeterd. Het meest opvallende succes van de preventieve aanpak in Nieuw Hoograven is het enthousiasme waarmee de kinderen en jongeren uit de wijk deelnemen aan de extra sport- en spel activiteiten en de wijze waarop de jongeren zelf, maar ook de Marokkaanse vaders, een rol spelen in het mee vorm geven van deze activiteiten. De sociale cohesie in de buurt is toegenomen. De hiaten op het vlak van individuele hulpverlening zijn dankzij de inzet van Utrecht Veilig! gedicht. Dit vergroot de mogelijkheden voor een samenhangende aanpak voor probleemjongeren en hun gezinnen.

Voorbeelden maatregelen Nieuw Hoograven
Rondom 't Goylaan is extra politie ingezet, het toezicht is geïntensiveerd door de inzet van het Straatroofteam, er zijn strikte afspraken gemaakt met de horeca en de samenwerking tussen politie en winkeliers is toegenomen. Het vrijetijdsaanbod voor kinderen is uitgebreid: er is een kunstgrasveld aangelegd in het Liesboschpark. Utrecht Veilig! heeft geïnvesteerd in de uitbouw van het initiatief VV Hoograven in oprichting naar een voetbalvereniging voor en door jongeren uit Hoograven. In de 'Verlengde Schooldag Plus' nemen 20 Marokkaanse jongens van groep 7 en 8 van de basisscholen via school deel aan een naschools sportaanbod op het kunstgrasveld en in sportzalen in de wijk. Dit project is onlangs genomineerd voor een prijs van de Richard Krajicek Foundation.

Natuurlijk is er ook in andere gebieden ruimte voor flexibele inzet. Zo is er bijvoorbeeld voor Lombok Oost ook een Plan van Aanpak Veiligheid in uitvoering en voor de Amsterdamse Straatweg start dit binnenkort.

Veelplegers
De structurele verbetering van de veiligheid is ook het resultaat van de Utrechtse veelplegersaanpak. De afgelopen periode hebben politie en OM samen gewerkt aan het in beeld brengen van de veelplegers in de stad. Sinds de start van het Justitieel Casusoverleg Veelplegers op stedelijk niveau zijn er individuele plannen van aanpak gemaakt voor 40 veelplegers. Onder regie van het OM is een aantal werkinstructies en protocollen ontwikkeld voor de aanpak van veelplegers. Deze aanpak leidt inmiddels tot een merkbare, snellere afstemming tussen politie en OM. Door de aanpak worden veelplegers eerder opgepakt en zijn ze langer van de straat, waardoor de criminaliteit en overlast afneemt.

Campagne over Utrecht Veilig!
De resultaten laten zien dat door geconcentreerde inzet van extra menskracht en geld in probleemgebieden verbeteringen zijn gerealiseerd op het gebied van criminaliteit en veiligheid. Onverminderde inzet blijft echter nodig om resultaten te blijven halen en behouden. We willen daarom een stap verder gaan en heel Utrecht bij het project betrekken, want: Utrecht Veilig! Dat doen we samen.

Dat gebeurt door een stedelijke campagne over Utrecht Veilig! te starten. Om inwoners op te roepen mee te werken aan de veiligheid in Utrecht, worden in de campagne Utrecht Veilig! voorbeelden gegeven van wat inwoners zélf kunnen doen. De campagne geeft aan dat je als inwoner/burger geen held hoeft te zijn om een bijdrage te kunnen leveren aan een veiliger Utrecht. Maar dat ook op andere manieren meegeholpen kan worden bijdragen aan een veiliger stad. Werken aan de veiligheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente, politie en het openbaar ministerie: gezamenlijk wordt meer bereikt. Daar roept de campagne Utrecht Veilig! toe op. Naast busreclame, advertentiezuilen, posters en ansichtkaarten, worden ook T-shirts ingezet als campagnemiddel. Komend jaar worden die T-shirts uitgereikt aan inwoners van Utrecht die dat op de een of andere manier verdiend hebben. Tijdens de persconferentie bij de start van de campagne op 20 januari reikt burgemeester Brouwer het eerste t-shirt uit aan een inwoner die zich het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de veiligheid van de wijk.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- Gemeente Utrecht: Sari Klatter, telefoon 030 - 286 1409
- Politie Utrecht: Wout Dekker, 030-2396666

- Openbaar Ministerie Utrecht: Mary Hallebeek 030-223 56 56