Tweede Kamer der Staten Generaal

ADVIESAANVRAGEN THEMACOMMISSIE OUDERENBELEID AAN SER, GEZONDHEIDSRAAD, RMO EN VROM-RAAD

De themacommissie Ouderenbeleid heeft bij monde van de Kamervoorzitter, Frans Weisglas, de volgende externe adviescolleges: de Sociaal-Economische Raad (SER), de Gezondheidsraad, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en de VROM-raad verzocht te adviseren over ouderenbeleid op middellange en lange termijn.

De Sociaal-Economische Raad (SER) is gevraagd om advies rond het thema Werk en inkomen , de Gezondheidsraad over het thema Zorg , de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling rond de thema s Welzijn en Zorg , en de VROM-raad is gevraagd te adviseren inzake het onderwerp Wonen en woonomgeving .

Het RMO-advies is reeds op 12 januari jongstleden gepubliceerd en het SER-advies zal naar verwachting op vrijdag 21 januari aanstaande worden vastgesteld. De publicatie van de advies-rapporten van de Gezondheidsraad en de VROM-raad zijn medio februari gepland.

Mede op basis van deze vier adviesrapporten wil de themacommissie in het voorjaar van 2005 een generatieforum (werkconferentie) organiseren. Daarnaast worden de advies-rapporten betrokken bij de totstandkoming van het eindrapport van de commissie in het najaar van 2005.

Achtergrondinformatie
Op 9 september 2003 heeft de Tweede Kamer themacommissies voor Ouderenbeleid en Technologiebeleid ingesteld. Het doel van themacommissies is gericht op visieontwikkeling en het streven naar samenhang en coördinatie van beleid. Het doel van de themacommissie Ouderenbeleid is het opstellen van een integrale visie voor het op middellange (tot 10 jaar) en lange termijn (met een doorkijk naar 30 jaar) te voeren ouderenbeleid. De themacommissie moet toekomstige politieke, maatschappelijke en economische vragen, die gerelateerd zijn aan de vergrijzing van de samenleving in samenhang inventariseren, behandelen en vervolgens aanbevelingen doen aan de Tweede Kamer. De themacommissie richt zich op vier onderwerpen: Wonen en woonomgeving, Welzijn, Zorg, Werk en Inkomen.