Gemeente Laren


'Schoonste gemeente van Nederland'?
Laren schrijft in voor wedstrijd van Stichting 'Nederland Schoon'

Zwerfafval komt echter niet zomaar vanzelf op straat terecht. De wedstrijd van de Stichting Nederland Schoon biedt aanknopingspunten om Nederlanders aan te sporen minder slordig te zijn. Maria Klingenberg- Klinkhamer, wethouder milieu, wil de uitdaging aangaan om het Larense publiek zover te krijgen dat het zich gaat inzetten voor het schoonhouden van het eigen dorp. 'Schoonhouden begint met geen rommel op straat te gooien. Als iedereen deze regel zou opvolgen zou het schoonmaakwerk tot een minimum beperkt worden. Daar hoeft men weinig inspanning voor te leveren.'

In de top 5 van wat inwoners belangrijk vinden in de dienstverlening van hun gemeente staat het schoonhouden van de openbare ruimte op nummer 1. In Laren worden al jaren extra inspanningen gedaan om hieraan te voldoen. Te denken valt aan het schoonmaken van het centrum op zaterdagavonden in de zomer door de medewerkers van de Tomin-groep, het schoonmaken van het marktterrein na afloop van de markt en de activiteiten van de BOA's om controles uit te voeren. De financiële middelen van de gemeente zijn echter beperkt. Het is dus vooral zaak om ook inwoners te betrekken bij het schoonmaakwerk.

Stemmen van inwoners geven doorslag
De Stichting Nederland Schoon zal in de weken vanaf 21 februari t/m 14 maart inwoners gaan activeren om te gaan stemmen over de schoonheidsgraad van hun dorp. De negen hoogstgenoteerde gemeenten zullen dan worden uitgenodigd om deel te nemen aan het TV-programma 'Schoonste gemeente van Nederland'.
Wethouder Maria Klingenberg roept alvast alle inwoners op om van de mogelijkheid te stemmen gebruik te maken. 'Dan wordt duidelijk hoe alle inwoners van Laren denken en waar verbetering van het schoonhouden mogelijk is. Het aantal uitgebrachte stemmen wordt gerelateerd aan het inwoneraantal van een plaats, zodat zowel grote als kleine gemeenten een gelijke kans hebben. Het is dus belangrijk dat u een stemformulier invult.'
In de komende tijd zal in deze krant meer informatie over de gezamenlijke inspanningen van gemeente en inwoners om van Laren de schoonste gemeente van Nederland te maken.
Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op de website van Stichting Nederland Schoon: www.schoonstegemeente.nl

Wijksteunpunt ouderen BEL-gemeenten
Sinds 18 november 2004 is het Wijksteunpunt (WSP) van de BEL-gemeenten open. In het WSP wordt door de Stichting Welzijn Ouderen BEL-gemeenten (SWO-BEL) nauw samengewerkt met een aantal ouderenorganisaties actief op het terrein van wonen, zorg en welzijn. Het WSP is gelegen aan de Eemnesserweg 42 naast Johanneshove.
In het wijksteunpunt kunnen ouderen, gehandicapten, hun mantelzorgers en eigenlijk iedereen die een zorgvraag heeft, terecht voor informatie, advies en daadwerkelijke ondersteuning bij complexe hulpaanvragen. Ter plekke kunnen onder meer de volgende diensten geregeld worden: maaltijdverzorging, alarmering, vervoer, klussenhulp. Naast de vertrouwde wijze waarop u als inwoner van Laren informatie en advies kan krijgen van de ouderenadviseur van de SWO-BEL, kunnen alle inwoners van de BEL-gemeenten vanaf 1 december in het WSP ook terecht voor vragen op het werkterrein van de volgende organisaties: Thuiszorg Gooi en Vechtstreek, Versa (maatschappelijk werk), IRIS, MEE, Vivium, Theodotion, WVG (alleen voor Laren) en Infocentrum Geestelijke Gezondheidsazorg (GGZ).

Obstakels in de berm worden verwijderd
Al geruime tijd is de gemeente in het kader van het handhavingsbeleid bezig met controles op obstakels in bermen. Het gaat om keien, paaltjes en beplanting. Ook het verharden van de gemeentelijke berm, bijvoorbeeld door het aanbrengen van grind, gebeurt regelmatig. Er zijn gegronde redenen om geen obstakels in gemeentelijke bermen te tolereren. De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van de openbare weg, met inbegrip van bermen en trottoirs en andere aparte stroken. Wanneer een obstakel in de berm een ongeluk zou veroorzaken, is de gemeente - als wegbeheerder - aansprakelijk. Bovendien ondervindt de afdeling gemeentewerken hinder tijdens het onderhoud van het openbaar groen. Het maaien wordt belemmerd en maaimachines kunnen schade oplopen. Particuliere paaltjes en dergelijke zullen dan ook worden verwijderd. Ook wanneer stukjes berm in particulier bezit zijn, is het plaatsen van objecten verboden.
De gemeente plaatst soms paaltjes in de berm, maar daar is dan een speciale reden voor.