Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 januari 2005


PvdA blij met afwijzing huurplannen door CDA


De Partij van de Arbeid reageert verheugd op de afwijzing van het voorgestelde huurbeleid door CDA-fractievoorzitter Verhagen .


PvdA-woordvoerder wonen Staf Depla: Gelukkig deelt het CDA onze analyse dat liberalisatie van de huren niet nodig is om de woningbouwproductie te verhogen. De corporaties hebben immers geld genoeg. De PvdA constateerde eerder al dat de rekening in de plannen van minister Dekker vooral wordt gelegd bij de middeninkomens: mensen die te veel verdienen om in aanmerking te komen voor huursubsidie, maar geen huis kunnen kopen. Zij kunnen geen kant op, omdat een koopwoning te duur is en er lange wachtlijsten zijn voor goedkopere woningen. Depla: Liberalisatie in een overspannen markt leidt geheid tot ongelukken.


De PvdA stelt dat de huren in Nederland gemiddeld op een redelijk niveau liggen. Er is geen aanleiding om de huren harder te laten stijgen dan de inflatie. Ik heb de afgelopen maanden vele duizenden e-mails van bezorgde huurders ontvangen. We moeten natuurlijk niet te vroeg juichen, maar de radicale afwijzing van de plannen door het CDA biedt hoop voor deze mensen. De minister moet nu met nieuwe plannen komen. Dat moeten echt fundamenteel andere plannen zijn, want een afgezwakte versie van het huidige voorstel is voor ons niet voldoende. We zullen Verhagen houden aan zijn uitspraak dat de huurverhogingen helemaal niet nodig zijn , aldus Staf Depla.


Voor de redactie:


Meer informatie bij Staf Depla 06-1830 6006


CDA tegen vrijlaten van huren , De Telegraaf, 20 januari 2005, pagina 7