Socialistische Partij

Jan de Wit `Kampioen Kamervragen'

20-01-2005 * SP-Kamerlid Jan de Wit heeft vorig jaar de meeste vragen aan de regering gesteld, maar liefst 112. Hij wordt op de voet gevolgd door Marijke Vos van GroenLinks (99) en Arda Gerkens (96). Ook Agnes Kant behoorde met 83 vragen tot de meest kritische parlementariërs. De cijfers werden woensdagavond bekendgemaakt tijdens de traditionele nieuwjaarsborrel van de Parlementaire Pers Vereniging (PPV) en Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas.

Jan de Wit

De SP'ers behoren al jaren tot de meest kritische Kamerleden. De regelmatig geuite kritiek (met name uit LPF-hoek) dat er teveel Kamervragen worden gesteld en dat de ijver van de SP'ers teveel geld kost, is ondoordacht.

SP-Kamerlid Jan de Wit: "De regering moet juist méér gecontroleerd worden. Dat is toch een van de belangrijkste lessen die getrokken moet worden uit de miljardenschandalen van de afgelopen jaren, bijvoorbeeld rond de Betuweroute. Bovendien moet men zich niet blind staren op de kosten. De baten moeten ook in ogenschouw worden genomen: goede Kamervragen kunnen leiden tot besparingen van miljarden of het beëindigen van maatschappelijke wantoestanden die levens kosten."