FNV

Bizarre voorstellen van werkgevers in kipslachterijen

De 5500 werknemers in de pluimveeverwerkende industrie mogen van hun werkgevers de roostervrije dagen inleveren in ruil tegen een werkgeversbijdrage voor een levensloopregeling. Volgens FNV Bondgenoten gaat dat de mensen echter zeker 117 euro kosten. "Dit is te bizar voor woorden", reageerde vakbondsbestuurder Jos Hendriks woensdag na de eerste onderhandelingsronde over een nieuwe cao.

De werkgevers stellen op bijna alle onderwerpen verslechteringen voor: geen loonsverhoging, een loonsverlaging voor zieken, langer werken. "Dit staat haaks op onze voorstellen", constateerde Hendriks. "Het enige lichtpuntje is dat de werkgevers de in 2003 gemaakte afspraken over kinderopvang willen nakomen."

Het is volgens Hendriks het oude liedje met de werkgevers. "Ze klagen steen en been over bedrijfsresultaten. Behalve de concurrentie van goedkope kipfilet uit Brazilië en Azië, krijgt nu ook de supermarktoorlog de schuld. Ondertussen wordt er meer kip verkocht dan voor de vogelpest."

Leden van FNV Bondgenoten in de sector kunnen hier het pamflet van de vakbond over de eerste onderhandelingsronde ophalen.