Vlaamse overheid

De Vlaamse sociale partners en de Vlaamse regering zijn het eens geworden over
een reeks maatregelen die moeten bijdragen tot het verhogen van de werkgelegenheid in Vlaanderen. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar knelpuntberoepen en naar kansengroepen.

Het akkoord werd donderdagmorgen ondertekend. Het loopt 2 jaar en is mede het gevolg van het financiële engagement van de Vlaamse regering om in 2005 en 2006 telkens 24 miljoen euro ter beschikking te stellen voor de bevordering van de werkgelegenheid.

De maatregelen beogen een rechtstreeks en zichtbaar effect op de arbeidsmarkt. Ze geven onder meer prioriteit aan (deeltijds) lerende jongeren, ouderen, kort geschoolden, langdurig werkzoekenden, allochtonen en personen met een handicap. Een aantal van de nieuwe maatregelen zullen op sectorniveau moeten uitgewerkt worden.

Het akkoord kan onderverdeeld worden in 5 hoofdstukken: langdurig werkzoekenden, leren en werken, oudere werknemers, knelpuntberoepen en beroepskwalificatie

? Langdurig werkzoekenden
Voor langdurig werkzoekenden blijft de behoefte aan mogelijkheden voor werkervaring en
tewerkstellingsplaatsen groot. Daarom komen er voor hen extra plaatsen. De sector sociale economie krijgt extra middelen ter beschikking om samen met de middelen van de begroting sociale economie 1.250 plaatsen te creëren in 2005, inzonderheid voor laaggeschoolde werkzoekenden. Bijkomend zullen in de niet-commerciële sector 200 langdurig werkzoekenden terecht kunnen via het project WEP-plus.

Hiervoor is telkens 5,5 miljoen euro voorzien in 2005 en 2006.

? Leren en werken
In het deeltijds beroepssecundair onderwijs zijn 44% van de leerlingen (2.446) officieel niet aan het werk. Dat komt deels door een gebrek aan motivering bij de jongeren zelf, maar ook door een tekort aan geschikte arbeidsplaatsen.
Het is de bedoeling op termijn voor alle deeltijds lerende jongeren hoe dan ook een voltijds programma op te bouwen, het liefst mèt werk. Om dit doel te bereiken zijn 4 stappen voorzien.


- Van de vermelde +/- 2.500 jongeren willen we er op basis van het doorlopen van een screeningsmodule 500 een werkervaringsplaats aanbieden. Hiertoe is het engagement van alle partners, zowel in de sociale economie, de Vlaamse en lokale overheden, de zorgsector, de diensten als de privésector, cruciaal;

- De overige 2.000 volgen gedurende 3 maanden een voortraject;

- Daarna worden in partnership met voornoemde actoren voor 500 van hen werkervaringsplaatsen gerealiseerd;
- De resterende 1.500 jongeren worden extra op- en begeleid.

Voor deze aanpak is van de overheid 3 miljoen euro beschikbaar. Bijkomend wordt 1,9 miljoen euro uitgetrokken voor kosten n.a.v. de risico-analyse en het geneeskundig onderzoek van de stagairs en de jongeren in werkervaring, volgens modaliteiten die in overleg zullen worden bepaald.

? Oudere werknemers
De bedoeling is oudere werknemers, die effectief bedreigd worden met ontslag in een onderneming die door de Vlaamse overheid erkend is als onderneming in moeilijkheden of herstructurering, ertoe aan te zetten om nieuw werk te zoeken. In het regeerakkoord is met dit doel een fiscale maatregel aangekondigd: ze krijgen een zogenaamd 'fiscaal rugzakje' mee.
In afwachting daarvan komt er voor 2005 en 2006 een premiestelsel. De mensen die daarvoor in aanmerking komen en die daadwerkelijk opnieuw aan het werk gaan, kunnen rekenen op een premie van 150 euro per maand gedurende 12 maanden.

Voor dit premiestelsel is 6,5 miljoen vastgelegd in 2005 en 13, 5 miljoen in 2006.

? Knelpuntvacatures
Het probleem is bekend. Ondanks de hoge werkloosheid raken al te veel vacatures niet ingevuld, vooral in de sectoren bouw, vervoer, metaal, voeding, hout en in de social profit.
In het akkoord wordt het aanbieden voorzien van 1000 extra opleidingsplaatsen.
Ook komt er een "instap-opleiding" voor werkzoekenden die een beroepsopleiding hebben gevolgd. Tot 3 maanden na hun opleiding zullen zij als ze aan het werk gaan hun werkloosheidsvergoeding gedurende 2 maanden kunnen behouden. Hun werkgever moet dan alleen een premie betalen om het verschil tussen de werkloosheidsvergoeding en het normale loon van de beginneling weg te werken.

De kostprijs van deze maatregel bedraagt 7 miljoen euro.

? Beroepskwalificatie
Werknemers die competenties verworven hebben via werkervaringen zullen daarvoor een getuigschrift kunnen krijgen als alternatief voor of als aanvulling op een officieel diploma. In totaal wordt gedacht aan ongeveer 25 "titels van beroepsbekwaamheid": 10 nog dit jaar en 15 in 2006.

Tot zover de belangrijkste maatregelen. De sociale partners en de Vlaamse regering zullen ze in onderling overleg vanaf vandaag concretiseren, waar dat wenselijk is via sectorconvenanten. Het tijdspad van uitvoering zal door VESOC verder vastgesteld en opgevolgd worden. Het VESOC zal tegen het einde van het eerste werkjaar een tussentijdse evaluatie doorvoeren. /.

info : Miet Deckers, woordvoerster van
de minister-president - tel. (02) 552 60 12 GSM 0475 76 65 26
e-mail: persdienst.leterme@vlaanderen.be


---