STICHTING REINWATER


Duitsland dumpt kankerverwekkende bagger in de Rijn.

Amsterdam, 20 januari 2005. Duitsland is dinsdag bij de stuw van Iffezheim begonnen met het lozen van een grote partij kankerverwekkende bagger in de Rijn. De bagger is verontreinigd met de zeer giftige stof Hexachloorbenzeen. De milieuorganisaties stichting Reinwater en stichting De Noordzee vinden het onaanvaardbaar dat Duitsland de Rijn zo makkelijk vervuilt, terwijl Nederland veel moeite doet om deze schoon te krijgen. Ze gaan een klacht indienen bij de Europese Commissie.

Bij de stuw van Iffezheim heeft zich circa 300.000 m3 verontreinigde baggerspecie opgehoopt. Deze bagger bevat 40-50 kilo van de zeer giftige stof Hexachloorbenzeen (HCB), een kankerverwekkende stof met hormoonverstorende effecten. Aangezien de baggerspecie de waterafvoer belemmert, is Duitsland sinds dinsdag begonnen om de specie over de stuw heen te pompen en het benedenstrooms de vrije loop te laten.

Stichting Reinwater en stichting de Noordzee zijn zeer verontwaardigd dat Duitsland haar probleem zo makkelijk over de stuw gooit. De stof zal uiteindelijk in de Nederlandse Rijn terechtkomen en Nederland opzadelen met vervuilde bagger. Waterbeheerders en het Havenbedrijf Rotterdam N.V., die de haven op diepte moet houden, zullen dit tegen hoge kosten weer op moeten ruimen.
'Zeker nu we zo hard bezig om de Rijn weer schoon te krijgen is deze lozing onaanvaardbaar,' vindt Tinco Lycklama van stichting Reinwater. 'De lozing is in strijd met het Europese recht en we zullen dan ook een klacht indienen bij de Europese Commissie.' Reinwater heeft hierover contact opgenomen met haar advocaat. 'Ook de Duitsers hebben in 2000 de Europese Kaderrichtlijn Water ondertekend, wat betekent dat ze zich ook aan de gemaakte afspraken moet houden,' aldus Lycklama.

De milieuorganisaties zijn niet de enige die zich druk maken over de lozing. Tweede Kamerlid Boelhouwer en Samson van de PvdA zijn tevens ongerust. Zij zullen minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) om opheldering vragen over het standpunt van de Nederlandse regering tijdens de onderhandelingen met Duitsland. Ook de waterleidingbedrijven in het Nederlandse Rijnstroomgebied verenigd in RIWA-Rijn zijn van mening dat het op stroom zetten van de HCB-verontreinigde bagger principieel onjuist is.


---

Noot voor de redactie,