Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad Postbus 90801 2509 LV Den Haag De heer dr. H.H.F. Wijffels Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 90405 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2509 LK DEN HAAG

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer AV/CAM/2004/85941 333

Onderwerp Datum Contactpersoon Voortgang en afronding project 20 januari 2005
reductie administratieve lasten PBO

Geachte heer Wijffels,

In uw brief van 6 december jl. heeft u mij geïnformeerd over uw visie op de structurele verankering van aandacht voor administratieve lasten bij de product- en bedrijfschappen. Daarnaast heeft u mij op 23 december jl. een inventarisatie van de reductievoorstellen gestuurd. Met beide rapportages komt u tegemoet aan twee nog openstaande verzoeken uit mijn brief van 5 december 2003. Ik wil u daarvoor hartelijk danken.

Ik ben tevreden over de wijze waarop de SER en de schappen aan dit project invulling hebben gegeven. Gezien de voorgenomen forse reductie van de administratieve lasten, alsmede de adequate en structurele verankering van aandacht hiervoor door de SER en de schappen, acht ik het niet wenselijk om op dit moment nadere stappen te ondernemen om de administratieve lasten in de PBO verder te reduceren. Dat neemt niet weg dat ik de inspanningen op dit gebied van de SER en de schappen nauwgezet zal blijven volgen. Ik zou u willen verzoeken vooralsnog de komende jaren in uw jaarlijkse scan van de jaarverslagen van de schappen hieraan aandacht te besteden aan de administratieve lasten.

./. Deze conclusies heb ik aan de Tweede Kamer bericht (zie bijgesloten brief). Daarbij heb ik ook aangegeven dat het in de rede ligt dat de schappen in de toekomstverkenningen ook aandacht zullen besteden aan administratieve lasten. Zowel de inspanningen van schappen en SER ten aanzien van de reductie van administratieve lasten als de uitkomsten van de toekomstverkenningen, zal ik meenemen in het kabinetsstandpunt over de toekomst van het PBO-stelsel.

Hoogachtend,
de Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)