Toespraak minister Kamp bij herdenking van het overlijden van oud-minister van Staat mr. W. Scholten in de Tweede Kamer op 18 januari 2005

18-1-2005 17:45:00

Te midden van al het vreselijke nieuws over de ramp in Zuidoost Azië, bereikte ons begin januari hetberichtoverhetoverlijdenvanMr. Willem Scholten. Onverwachts moesten we afscheid nemen van een kundig en betrokken dienaar van de publieke zaak. Met het overlijden van Willem Scholten verliezen we een zakelijke, gedegen en doortastende bestuurder, een bestuurder met een grote staat van dienst.

Met dit soort eigenschappen word je dan wel eens saai genoemd. Scholten kon daar in huislijke kring hard om lachen. Hij wist wel beter. Hij was gelovig, een Tukker en kwam uit een omgeving waar hard werken gemeengoed was. Dat tekende hem, maar maakte hem zeker niet kleurloos. Hij was een warm en enthousiast mens. Zijn directe omgeving zal hem zeer missen.

Vierendertig jaar zette hij zich in verschillende functies in voor de publieke zaak. Gelukkig kon hij nog tijdens zijn leven een officieel teken van waardering in ontvangst nemen. Ik doel op zijn benoeming in 1997 tot minister van Staat.

Willem Scholten was onder andere Tweede Kamerlid, staatssecretaris van Financiën en minister van Defensie. In die laatste functie maakte hij in het debat over de kruisraketten veel indruk. Los hiervan wordt hij op mijn departement ook herinnerd voor zijn inzet voor de vereenvoudiging van de wet Gewetensbezwaren.

Tot slot was Scholten zeventien jaar lang vice-voorzitter van de Raad van State. Al die tijd was hij een zeer betrouwbare adviseur van de regering. Geen man van de publiciteit: hij wist als geen ander wanneer hij moest spreken en wanneer hij moest zwijgen. Hij was discreet en kende het risico van beelden die niet stroken met de werkelijkheid.

Het beeld dat wij van hem hebben is in ieder geval gekleurd met de eigenschappen: integer, betrouwbaar en het zijn van een goede bewaker van de constitutie. De Regering is Willem Scholten zeer erkentelijk voor al zijn werk en grote inzet. Hij was een man die je kon vertrouwen en waar je op kon bouwen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen de kracht om dit verlies te dragen.

Nieuws Nieuwsberichten