Gemeente Tilburg

20-1-2005
Start aanleg bedrijvenpark Tradepark 58
Kwaliteitsaspecten en parkmanagement bepalen uitstraling

Tradepark 58 is de nieuwe naam van de nieuwe bedrijfslocatie gelegen aan de A58. Tilburg gaat hier een bedrijventerrein met kwaliteit ontwikkelen: een representatief terrein op een knooppunt van wegen temidden van water en groen.

Dat blijkt uit het verkavelings- en beeldkwaliteitplan waarin veel aandacht is voor de inrichting van de openbare ruimte, de individuele kavels, de architectuur van de bedrijfspanden en een efficiënt gebruik van de ruimte. Ook het instellen van parkmanagement draagt bij een hoogwaardig bedrijventerrein. Wethouder Janssen: 'Tradepark 58 is één van de laatste toplocaties die de komende jaren in Tilburg beschikbaar komen voor bedrijven. We geven het een uitstraling die ook voor internationale ondernemers aantrekkelijk is. Het geeft in die zin een impuls aan het locale vestigingsklimaat.'

Netwerk
Tilburg wil haar economische structuur versterken en verbreden. Hiervoor is het van belang om een gevarieerd aanbod van bedrijventerreinen en kantorenlocaties op de markt te brengen. In Tilburg is behoefte aan bedrijventerreinen met kleinere kavels in een kantoorachtige omgeving. Tradepark 58 is bedoeld voor bedrijven die veel spin off hebben naar ander Tilburgse bedrijven, kennisintensief zijn, maatwerk leveren voor klanten, een relatie hebben met onderzoek en ontwikkeling en bedrijven die de samenwerking aan willen gaan met andere bedrijven op het gebied van ICT en innovatie. Dat betekent dat er geen ruimte is voor bijvoorbeeld louter productie of opslagbedrijven, detailhandel, transport- of expeditiebedrijven.

Groene uitstraling
Tradepark 58 wordt een bedrijventerrein voor hoogwaardige kleinschalige bedrijven. Door het benutten en versterken van het aanwezige beekdal Katsbogte, de waterplas en verschillende groene elementen wordt Tradepark 58 een bedrijventerrein met een parkachtige uitstraling.
In het verkavelingsplan is de openbare ruimte de drager van het plan. Het beeldkwaliteitplan stelt voorwaarden en richtlijnen aan percelen en bedrijfsbebouwing. Wethouder Aarts: 'We willen de toekomstige gebruikers inspireren om van Tradepark 58 een unieke en aantrekkelijke vestigingslocatie te maken. Dat kan met gebruikmaking van veel van de natuurkenmerken in dit gebied.' Het bedrijventerrein is duidelijk te scheiden in een noordelijk en een zuidelijk deel. Dit wordt nader uitgewerkt in het verkavelingplan. Hoofdkenmerk uit het zuidelijke deel is een zogenaamde groene plint van hagen en bomen rond de bouwblokken waarin het parkeren, de entrees, verlichting etc een plek krijgen. De hoofdontsluitingsweg volgt de waardevolle groene randen van het gebied. De structuur van het noordelijke deel van het park is gebaseerd op de aanwezige landschappelijke kwaliteiten: een eikenbosje, de beplanting rond het trafostation van Essent en het beekdal van de Katsbogte. De hoofdontsluitingsweg loopt langs deze drie elementen waardoor bedrijven, werknemers en bezoekers kunnen profiteren van de uitstraling. Aan beide kanten van deze hoofdweg komen brede groenstroken.

Parkmanagement, deelname verplicht
Om de kwaliteit van Tradepark 58 te behouden worden alle toekomstige bedrijven verplicht deel te nemen aan parkmanagement. Bij parkmanagement wordt het beheer van een bedrijventerrein uitbesteed aan een specialistische organisatie, de zogenaamde parkmanager. Voor Tradepark 58 hebben de gemeente Tilburg, BORT en de Kamer van Koophandel een overeenkomst gesloten met Dura Vermeer Parkmanagement BV. In Tilburg is voor een basispakket gekozen: beveiliging, bewegwijzering, inkoop/beheer van de energie, water en communicatie-infrastructuur, algemeen management en onderhoud van de openbare en private ruimte. Daarnaast kan de parkmanager besluiten om ook andere diensten aan te bieden, zoals vuil ophalen. Het voordeel is duidelijk
De ondernemers én de gemeente hebben nauwelijks omkijken naar het bedrijventerrein. Het blijft een keurig verzorgd en veilig terrein met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Geen verloedering en geen investeringspieken in de toekomst.

Vestigingsbeleid
De gemeente verkoopt de grond aan eigenaars-gebruikers omdat het belangrijk is te weten wat de aard van het bedrijf is. Bovendien wil de gemeente dat er synergie bereikt wordt tussen de toekomstige bedrijven. Vanuit deze netwerkgedachte wordt gestreefd naar de vestiging van complementaire bedrijven die onderling raakvlakken hebben. Op deze manier ontstaan kansen voor kennisuitwisseling, onderlinge uit- of aanbestedingsrelaties, toelevering en afnemersrelaties. Clustering van faciliteiten en deelname aan parkmanagement levert toegevoegde waarde en kan bestaande netwerken versterken. De kandidaten en belangstellenden voor Tradepark 58 worden getoetst door een selectiecommissie bestaande uit de Kamer van Koophandel, gemeente en een vertegenwoordiger van het hoger onderwijs. Voor bedrijven die niet passen binnen de vestigingscriteria van Tradepark 58 worden alternatieve locaties in beeld gebracht.

Overige feiten
Totale uitgeefbare oppervlakte: 20 ha
Maximaal aantal kavels noordelijk gedeelte: 25 bij maximale kavelgrootte van 2 ha
Maximaal aantal kavels zuidelijk gedeelte: 28 bij maximale kavelgrootte van 5000 m2