Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag


- Directie Mensenrechten en Vredesopbouw
Afdeling Mensenrechten
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 20 januari 2005

Behandeld


- Sandra Pellegrom


Kenmerk


- DMV/MR-004/05

Telefoon


- 070-348 5039


Blad


- 1/2

Fax


- 070-348 5049


Bijlage(n)


- - sandra.pellegrom@minbuza.nl


Betreft


- Additionele informatie n.a.v. vragen vande ledenHuizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) over de positie van christenen in China

In antwoorden op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Huizinga-Heringa (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP)over - de positie van christenen in China(TK, vergaderjaar 2004-2005, nr. 696), heb ik toegezegd de Kamer te zullen informeren over het opbrengen van deze kwestie bij China voorafgaand aan de volgende van de EU-China Mensenrechtendialoog.

Tijdens de EU-Chinatop op 8 december jl. in Den Haag heeft de minister-president de zorgen van de EU over godsdienstvrijheid in duidelijke bewoordingen bij premier Wen Jiabao aan de orde gesteld. Tijdens de daarop volgende bilaterale ontmoeting tussen de minister-president en zijn Chinese ambtgenoot, heb ik expliciet de Nederlandse bezorgdheid over het gebrek aan godsdienstvrijheid in China benadrukt. Daarbij heb ik met name gerefereerd aan de repressie van niet-erkende huiskerken, leiders en gelovigen. Premier Wen herinnerde er in zijn antwoord aan dat de Chinese regering zich inzet voor de bescherming van de mensenrechten. Hij benadrukte de omvang van de economische en sociale problematiek in China, waardoor prioriteiten moeten worden gesteld. Voor China lag die prioriteit momenteel bij de zorg de bevolking een bestaansminimum te bezorgen. Hij merkte op dat China daarnaast werkt aan democratisering en ontwikkeling van de rechtsstaat en dat de bescherming van mensenrechten recentelijk in de grondwet was opgenomen.

Nederland zal zich niettemin blijven inzetten voor betere bescherming van de godsdienstvrijheid in China. Zo heeft de Nederlandse ambassadeur in Peking namens de EU recent bij China aangedrongen op vrijlating van de prominente predikant Zhang Rongliang, die begin de cemberwerdgearresteerd.

De volgende ronde van de EU-China Mensenrechtendialoog zal naar verwachting plaats vinden in Luxemburg op 24 en 25 februari. Ik zal mij ervoor inzetten dat de vervolging van niet-erkende kerken in China daar opnieuw aan de orde zal worden gesteld.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

===