Provincie Utrecht

Persbericht

Streekplan ter inzage voor iedereen

20-1-2005
Om iedereen in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van het definitieve Streekplan 2005-2015 van de provincie Utrecht, wordt het Streekplan met bijbehorende kaarten nu ter inzage gelegd. In het Streekplan staan de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen voor wonen, werken, recreëren, waterberging en natuurontwikkeling. Van 21 januari tot en met 3 maart kunnen burgers en andere belangstellenden het Streekplan inzien op alle gemeentehuizen en op het provinciehuis. Ook op de provinciale internetsite www.provincie-utrecht.nl is het Streekplan te bekijken. In het Streekplan zijn geen concrete beleidsbeslissingen opgenomen. Dat betekent dat er geen mogelijkheid van bezwaar of beroep meer is tegen het vastgestelde Streekplan.

Op 13 december 2004 werd het Streekplan vastgesteld door provinciale staten. Daaraan vooraf gingen drie jaren van voorbereiding, interactieve beleidsvorming met gemeenten, inspraak van burgers en duale discussies tussen het college van gedeputeerde staten en de politieke partijen in provinciale staten. Uiteindelijk werden er geen beleidsbeslissingen opgenomen over locaties voor windturbines, maar werden er vier locaties indicatief opgenomen in het Streekplan. In totaal is er ruimte gereserveerd voor 72.000 nieuwe woningen in het Streekplan. Voor bedrijventerreinen is er ongeveer 100 ha aan ruimte gereserveerd.

Met de vaststelling van het Streekplan zijn ook de bebouwingscontouren van de gemeenten precies vastgelegd en op kaarten aangegeven. Daarbinnen mag worden gebouwd; daarbuiten niet. Voor de komende twee jaar moeten nadere afspraken worden gemaakt over het soort woningen dat wordt gebouwd in een regio, het aantal zorgwoningen en het aandeel sociale woningbouw. Provinciale staten willen dat dit aandeel minimaal 30 procent bedraagt.

Ter inzage zullen worden gelegd:

*Brief met uitleg over bedoeling en dat er geen mogelijkheid bestaat van bezwaar en beroep

*Het besluit van provinciale staten

*Streekplantekst en kaarten

*Nota van Beantwoording van provincie tegen de ingediende bezwaren
*Milieu-effectrapportage (MER) over de windturbine-locaties, inclusief het eerste toetsingsadvies van de commissie MER
*Tweede toetsingsadvies van de commissie MER

Laatst gewijzigd op 01/20/2005 01:07:01 PM. Paginabeheer: Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl