Gemeente Haarlem


20 januari 2005
sector Stedelijke Ontwikkeling

013/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Wethouder Rietdijk bezorgd over plannen minister Dekker


Mimi Rietdijk, wethouder Stedelijke vernieuwing en Volkshuisvesting van de gemeente Haarlem, maakt bezwaar tegen de plannen van minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) om het huidige huurbeleid te moderniseren. In een brief die de wethouder onlangs naar alle leden van de vaste 2e kamercommissie heeft verstuurd, vraagt zij extra aandacht voor de zorgen die zij heeft omtrent de voorgenomen huurliberalisatie. Op 20 januari zullen de kamerleden de plannen van minister Dekker bespreken.

De door minister Dekker voorgestelde huurliberalisatie moet ertoe leiden dat de verhuurder de vrijheid krijgt om de huurprijs en de huurverhoging te bepalen. In haar brief verduidelijkt Rietdijk waarom de plannen voor huurliberalisatie van minister Dekker niet bijdragen aan het realiseren van de herstructurering in de steden. Volgens Rietdijk zullen ook in Haarlem de gevolgen ingrijpend zijn.

Wel is zij het eens met minister Dekker dat deze tempo wil brengen in de bouw en dat ze haast wil maken met de herstructurering. Haarlem deelt de ambitie van de minister om met een mix van maatregelen resultaten te behalen in de steden. Echter kunnen de plannen van de minister veel ongewenste en gevaarlijke neveneffecten hebben. Zonder verdere maatregelen kan daardoor de grote operatie van de stedelijke vernieuwing in de naoorlogse woonwijken ernstig in gevaar komen, aldus Rietdijk in haar brief.

Een van de risico's die Rietdijk noemt is dat veel mensen die op een huurwoning zijn aangewezen niet kunnen verhuizen. Zij kunnen de hoge huur niet betalen en hebben niet genoeg inkomen om de stap naar een koopwoning te maken. Daarnaast worden de wijken waar huurliberalisatie plaatsvindt zonder verdere afspraken met de verhuurders onbereikbaar voor mensen met een laag inkomen. Maar ook de doorstroming op de woningmarkt -die in Haarlem zeer beperkt is- zal door deze maatregel niet worden bevorderd. Voor mensen die eenmaal in een goedkope woning wonen, loont het de moeite om te blijven zitten. Tenslotte wordt in Haarlem druk gewerkt aan het leveren van maatwerk in de stedelijke vernieuwing. Hiervoor worden prestatieafspraken gemaakt met de corporaties. Rietdijk stelt in haar brief dat minister Dekker er goed aan zal doen om vertrouwen te hebben in de steden en hen de middelen te geven om de herstructurering voor elkaar te krijgen.

Nicole Lagrange, communicatieadviseur
023-5113580
nlagrange@haarlem.nl
---- --