Gerechtelijke organisatie

Nederland werkt mee aan opbouw appèlrechtspraak in Turkije

De Nederlandse rechtspraak gaat meewerken aan het instellen van gerechtshoven in Turkije. Het project is een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en Turkije en moet bijdragen aan de voorbereiding van Turkije op een mogelijk lidmaatschap van de EU. Behalve Nederland boden ook Duitsland en Frankrijk hun diensten aan. De Nederlandse presentatie kwam volgens de Turken als beste uit de bus. Het project Support to the Establishment of Courts of Appeal in Turkey start vermoedelijk eind dit jaar.

Turkije wil de organisatie van de rechtspraak meer in overeenstemming brengen met dat van Europese landen. Op dit moment kent Turkije alleen gerechten van eerste aanleg. De Hoge Raad behandelt zaken in hoger beroep en in cassatie. Er wordt nu een nieuwe laag van gerechtshoven aangebracht. Invoering van appèlrechtspraak zal naar verwachting ook een einde maken aan overbelasting van de Hoge Raad. Wetgeving hierover is inmiddels door het parlement aangenomen.

De Nederlandse Raad voor de rechtspraak zal leiding geven aan het project. De Raad werkt daarbij samen met zijn Zweedse tegenhanger, het Domstolsverket. Voor het projectmanagement zal worden samengewerkt met het Center for International Legal Cooperation in Leiden. Het accent in het project zal liggen op de opleiding van personeel voor de nieuwe hoven. Het project heeft een looptijd van 21 maanden en wordt gefinancierd met subsidie van de Europese Commissie.

De voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, mr. A.H. van Delden, zal optreden als projectleider. Het bureau van de Raad zorgt voor ondersteuning. Mr. P. Ingelse, vice-president van het gerechtshof Amsterdam, zal als adviseur van het project voor 21 maanden in Ankara worden gedetacheerd. De partners aan Turkse zijde zijn het ministerie van Justitie en de Justice Academy, het opleidingsinstituut voor rechters, officieren en ondersteunend personeel.

Het project is een zogenaamd Twinning-project: een instrument van de Europese Commissie om kandidaat-lidstaten te ondersteunen bij administratieve en institutionele versterking die weer nodig is voor het implementeren van Europese regelgeving in de toekomst. Door koppeling (twinning) van overheidsinstellingen van een EU-lidstaat met die van een kandidaat-lidstaat kan kennis en ervaring worden uitgewisseld.