CDA

20-01-05
CDA tegen liberalisering huurmarkt

Liberalisering van de woningmarkt is op dit moment onverantwoord. Eerst moet haast gemaakt worden met het bouwen van nieuwe woningen en het op peil brengen van het aanbod van koopwoningen in de steden.

Er is op dit moment een te klein aanbod van betaalbare woningen. Een sterke stijging van de huren, die vooral mensen met een middeninkomen in de portemonnee raakt, is ontoelaatbaar.

CDA fractievoorzitter Maxime Verhagen: Tijdens het eerste huuroverleg en daarna tijdens de begrotingsbehandeling hebben we als CDA-fractie al kritiek geuit op de plannen van de minister. We hebben toen ook aangegeven dat liberaliseren in een overspannen markt vragen om ongelukken is. We constateren dat op dit moment woningzoekenden nog te weinig keuzevrijheid hebben. Er moet eerst worden gebouwd, voordat kan worden overgegaan tot liberalisering. De minister heeft aangegeven haar ambities ten aanzien van het bouwen van woningen te willen waarmaken. Zij heeft hierbij de hulp van de corporaties nodig. Die moeten dan ook hun verantwoordelijkheid nemen, en zorgen dat de bouw van woningen van de grond komt. De corporaties hebben hiervoor voldoende geld. Dus: de spa moet de grond in! Daarbij gaat het om bouwen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen. Deze zouden dan vanuit ééngezinswoningen naar een aangepaste woning kunnen doorstromen. Corporaties moeten ook zorgen voor vergroting van het aanbod betaalbare koopwoningen in de grote en middelgrote steden in het kader van de stedelijke vernieuwing.

Vooral mensen met een middeninkomen zonder huursubsidie betalen volgens het CDA de prijs voor de liberalisering. Ze krijgen een hogere huurstijging voor de kiezen, zonder dat er voldoende perspectief is op doorstroming naar een betere en betaalbare woning. Het CDA pleit voor een gematigd huurbeleid, zodat de middeninkomens niet voor nog hogere woonlasten komen te staan. Dat is ook in overeenstemming met de CDA plannen ten aanzien van de lastenmaximering. Verhagen: In plaats van onrust te creëren met ondoordachte liberalisatieplannen, doet de minister er verstandig aan een brede studie uit te voeren naar het woonbeleid, waarbij onder meer aandacht wordt besteed aan de samenhang tussen de huur- en koopmarkt en de facilitering en regulering van het wonen door de overheid.