Provincie Overijssel

Aanpassing van Streekplan rond wonen en nieuwe landgoederen

Provinciale Staten van Overijssel hebben ongeveer 17 reacties binnengekregen op de voorgenomen herziening van het Streekplan op de onderdelen Wonen en Nieuwe landgoederen. De partiële herziening Wonen komt voort uit het provinciale onderhandelingsakkoord en is gericht op de omslag van kwantiteit naar kwaliteit. Gemeenten krijgen hierdoor meer armslag om hun specifieke doelgroepen te huisvesten. De herziening nieuwe landgoederen maakt het mogelijk nieuwe landgoederen te ontwikkelen.

De ingediende bedenkingen waren overwegend positief. Op een enkel onderdeel willen Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten echter voorstellen de plannen aan te passen. Zo is er ten aanzien van de paragraaf wonen onder andere gevraagd naar rol van de Regio Twente bij het provinciale woonbeleid. Ook kwam het onderwerp 'wonen over de grens' enkele malen aan de orde. Bij de herziening nieuwe landgoederen hebben de bedenkingen vanuit de landbouw ondermeer geleid tot het voorstel om de mogelijkheid om landgoederen te ontwikkelen binnen landbouwontwikkelingsgebieden uit te sluiten.

Wonen in oude stallen

De provincie wil stimuleren dat vrijkomende agrarische bebouwing meer benut wordt voor de huisvesting van starters in buurtschappen en kleine kernen. In twee gemeenten, Staphorst en Olst-Wijhe, worden hiervoor haalbaarheidsonderzoeken gestart. Doel is uiteindelijk dat corporaties boerderijen kopen en daarin een aantal huurwoningen realiseren. Voor de beide pilots heeft de provincie EUR 60.000,-- beschikbaar gesteld.

Rood voor Groen (onder andere nieuwe landgoederen)

Het principe Rood voor Groen maakt nieuwe woningbouw in het buitengebied mogelijk als daarmee ook nieuw publiekelijk toegankelijk groen gerealiseerd wordt. Voorwaarde daarbij is wel dat de bewoner verantwoordelijk is voor het onderhoud en het beheer van dit groen. Hiermee wordt de ruimtelijke kwaliteit van het landschap versterkt. Het project 'Beter met Bos' bij Zwolle en het oprichten van nieuwe landgoederen verspreidt door Overijssel, zijn enkele voorbeelden.

Reactienota

Iedereen die een reactie op de ontwerpplannen voor de herziening van het Streekplan op de onderdelen wonen en nieuwe landgoederen heeft ingediend, ontvangt de Reactienota en kan zijn of haar bedenkingen op 2 februari aanstaande mondeling toelichten tijdens een bijeenkomst van de Statencommissie Ruimte en Groen. Provinciale Staten stellen de plannen op 16 maart aanstaande vast. Evaluatie van het beleid zal naar verwachting in 2008 plaatsvinden.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel