GroenLinks

Burgemeester Hiroshima strijdt in Brussel tegen kernwapens

19 januari 2005

De burgemeester van Hiroshima is deze week op werkbezoek in Brussel. Hij strijdt voor een wereldwijde ontmanteling van nucleaire wapens in 2010. Binnenkort neemt het europarlement zijn standpunt in ten aanzien van herziening van het nucleaire non-proliferatie verdrag.

"Deze man is een symbool in de strijd tegen kernwapens, die helaas nog steeds niet gestreden is", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg die blij is met de komst van de burgemeester.

Herziening non-proliferatie verdrag
In mei 2005 is de herziening van het non-proliferatie verdrag van de Verenigde Naties in New York. In februari stemt het Europees Parlement over een gezamenlijke resolutie waarin zij duidelijk maakt welke richting volgens haar de herziening uit moet. De Groenen in het europarlement zullen aandringen op een zo streng mogelijke resolutie. Buitenweg: "Burgemeester Akiba en de geschiedenis die hij vanuit Hiroshima met zich meedraagt is een extra stimulans om ervoor te vechten dat die ervaring van 60 jaar geleden zich nooit meer mag herhalen. Het uitfaseren van oude kernwapens en een verbod op nieuwe kernwapens is de beste manier om dat te garanderen."

Intergroep vrede
Tadatoshi Akiba woonde ook de eerste vergadering van de 'intergroep vrede' in het Europees Parlement bij. Die zal zich inzetten voor vreedzame oplossingen bij (dreigende) conflicten. Intergroepen in het Europees Parlement fungeren als denktank en drijfveer om onderwerpen op de agenda te krijgen en opinies van de Europese volksvertegenwoordigers te inventariseren.

«