Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

20-01-2005

Combinatie levensloop en spaarloon levert maximaal rendement

De levensloopregeling dreigt in discussies over herstel van prepensioen uit het zicht te verdwijnen, maar hij moet juist als zelfstandige arbeidsvoorwaarde serieus worden genomen. Een combinatie van de spaarloonregeling met de levensloopregeling levert zelfs een maximaal rendement op. Deze conclusie trekt de voorzitter van de CNV BedrijvenBond, Jaap Jongejan, aan de vooravond van het cao-seizoen.

Volgens Jongejan zal de druk op pensioen en AOW in de toekomst aanhouden. Daarom moeten werknemers, de CNV BedrijvenBond voorop, de regie vanaf de start in eigen hand houden en nu de levensloopregeling in de collectieve belangenbehartiging serieus nemen. De voorzitter van de CNV BedrijvenBond wil de discussie niet verengen door alleen te concentreren op het eenzijdig herstel van prepensioen voor jong en oud, omdat het de levensloopregeling is die binnen het vernieuwingsdenken van de CNV BedrijvenBond past. Het is een goede manier om werk, zorg en studie te combineren en niet alleen een middel om problemen met de pensioenregelingen op te lossen. Als de toekomstige arbeidsmarkt gespannen blijft, omdat de samenleving vergrijst, zal de concurrentiepositie van werknemers verbeteren en deze zullen dan op het gebied van zorg, werk en studie hogere eisen stellen. De levensloopregeling biedt werknemers flexibiliteit, door de mogelijkheid het werk tijdelijk geheel of gedeeltelijk te onderbreken, of kan als middel voor vervroegd uittreden worden ingezet. En werkgevers zullen dan de levensloopregeling moeten zien als zelfstandige arbeidsvoorwaarde, aldus Jongejan.

Uit berekeningen van de CNV BedrijvenBond blijkt voorts dat de levensloopregeling ook financieel een maximaal rendement kan opleveren in combinatie met de spaarloonregeling. Weliswaar is het rendement op levensloop lager dan bij pensioen, maar door een heffingskorting (een bedrag dat mag worden afgetrokken van de belasting) in de levensloopregeling wordt dit goed gemaakt. Een inleg van 2 procent van een jaarsalaris van 30.000 euro levert na tien jaar voor het ouderdomspensioen 7.086 euro op. Maar in de levensloop regeling levert dit 8.286 euro op, dus 1.200 euro meer. Als vervolgens dan ook nog de spaarloonregeling wordt ingezet, dan levert dit voor werknemers een maximaal rendement op.
Voor de eigen leden heeft de bond een programma ontwikkeld om snel te bekijken wat dat in hun persoonlijke situatie betekent.

Nadere inlichtingen:

Nancy Abelskamp (woordvoerder Jaap Jongejan /voorlichter) 06 22 39 29 64