Provincie Zuid-Holland

Commissaris Franssen zet Bijbel naast Koran op zijn werkkamer

"Nieuwe Bijbelvertaling kan dialoog tussen godsdiensten vereenvoudigen"

De scheiding van kerk en staat, die in de Grondwet is geregeld, hoeft de overheid niet te weerhouden van contacten met godsdienstige stromingen in ons land. Gesprekken over burgerschap en respect voor individuele waardigheid kunnen pas diepgaand worden gevoerd wanneer de religieuze wortels van miljoenen Nederlanders in het debat worden betrokken.

Dit zei de Commissaris van de Koningin Zuid-Holland, de heer J. Franssen, toen hem woensdag 19 januari een exemplaar van 'De Nieuwe Bijbelvertaling' werd aangeboden door het Nederlands Bijbelgenootschap. Hij heeft de Bijbelvertaling naast de Koran gezet, die eerder al een plaats kreeg op zijn werkkamer.Volgens Franssen worstelen mensen in een sterk geïndividualiseerde en geseculariseerde samenleving met vragen over zingeving en normbesef. "Vragen die moeilijk zijn te beantwoorden, omdat velen in Nederland zijn losgeraakt van hun godsdienstige wortels. Dat maakt dat we ook zo verkrampt omgaan met de islam, en dat de dialoog met moslims zo moeizaam wordt gevoerd."

De provinciecommissaris prees 'De Nieuwe Bijbelvertaling' als een bijzonder leesbaar en toegankelijk boek. "Daardoor biedt het ook moslims in ons land de mogelijkheid om zich te verdiepen in het godsdienstig en cultureel erfgoed, dat Nederland in voorgaande eeuwen zo zeer heeft gestempeld", aldus Franssen.De kerken in Zuid-Holland kunnen volgens hem meer initiatieven ontplooien in het belang van de dialoog met de islam, en zo het hunne bijdragen aan het overbruggen van tegenstellingen in onze samenleving. "In figuurlijke zin stammen alle gelovigen van dezelfde Abraham, en hoeven we voor elkaar geen vreemden te zijn", verklaarde Franssen tegenover de delegatie van het Nederlands Bijbelgenootschap.

De Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland ziet voor zichzelf als provinciebestuurder en vertegenwoordiger van de Kroon slechts beperkte mogelijkheden om bruggen te slaan naar godsdienstige stromingen. Toch is hij er van overtuigd dat overheid en levensbeschouwingen elkaar meer dan voorheen iets hebben te bieden, en in bepaalde maatschappelijke vraagstukken samen kunnen optrekken.

Bij zijn werkbezoeken aan gemeenten in Zuid-Holland en gesprekken met burgemeesters informeert Franssen regelmatig naar de contacten tussen het lokaal bestuur en levensbeschouwelijke groeperingen in de betreffende gemeente. Die kunnen volgens de commissaris bijdragen aan de maatschappelijke samenhang. De commissaris zal in de loop van dit jaar verschillende moskeeën in de provincie bezoeken, en het gesprek aangaan met lokale moslimgemeenschappen over hun verbondenheid met de Nederlandse samenleving.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22