PERSBERICHT - 2005-01-20

Nieuw kunstmuseum in Leipzig en Van Eyck tentoonstelling in Dresden

Kunstschatten Leipzig na 61 jaar weer te zien

Saksen is dé Duitse culture bestemming in 2005 voor liefhebbers van kunst. Na 61 jaar (!) is de uit vele duizenden objecten bestaande kunstcollectie van de stad Leipzig weer te zien. De kunststad Dresden (Florence aan de Elbe) besteedt dit jaar extra aandacht aan de invloed van het werk van Jan Van Eyck.

Het kunstmuseum van Leipzig was tot 1943 een (inter)nationale trekker van formaat. In dat jaar werd het gebouw gebombardeerd en verdwenen de kunstcollecties naar veilige kelders.

In 1945 nam het Rode Leger een groot deel van de collecties mee naar de Sovjet-Unie als oorlogsbuit. Later werd het overgrote deel weer teruggeschonken aan de DDR, maar tot een nieuw museum kwam het niet. Hierdoor vertoefden duizenden schilderijen, tekeningen en beelden 61 jaar in dozen en kisten.

De stad Leipzig ontwikkelde ambitieuze plannen voor een nieuw kunstmuseum. Het Berlijnse architectenbureau Hufnagel, Pütz, Rafälian tekende het nieuwe Museum der Bildenden Künste Leipzig in de vorm van een enorme glazen kubus. Dit bouwwerk (foto), dat bijna 75 miljoen euro heeft gekost, is met recht een architectonisch hoogstandje. Het interieur combineert elementen uit een klassiek museum aan eigentijdse designinzichten.

Collectie in Leipzig
De beroemde kunstenaars Beckman en Klinger komen uit Leipzig. In het nieuwe museum zijn diverse zalen aan hun werk gewijd. Het Bildermuseum Leipzig toont op totaal 7.000 vierkante meter:

· Begane grond: werken van met name Klinger en Beckman. · Eerste verdieping: beeld/schilderkunst 1500-1800 (ook veel Nederlands werk).
· Tweede verdieping: beeld/schilderkunst 19e en 20e eeuw (van Franse impressionisten tot Duitse kunstenaars als Rauch en Richter). · Souterrain: Kunst uit de DDR-periode 1949-1989 (o.a. Mattheuer en Baumeister).

Meer informatie: www.mdbk.de

Jan van Eyck in Dresden
Eén van de belangrijkste kunststeden van Europa is zonder twijfel Dresden. De Saksische vorsten waren fanatieke kunstverzamelaars. Van sieraden, porselein tot schilderijen (ook veel Hollandse en Vlaamse meesters). Het aantal werken is zo groot, dat het onmogelijk is alles tegelijk te tonen. In diverse historische gebouwen in Dresden wordt geëxposeerd, waaronder de Groene Gewelven.

De beheerder van de collecties, de Staatlichen Kunstsammlungen Dresden (SKD), organiseert jaarlijks enkele thematentoonstellingen om een groter deel van de verzamelingen te kunnen laten zien. Eén van de thematentoonstellingen in 2005 is De geheimen van Jan Van Eyck.

Topbezit is het werk Maria met kind bij het altaar (uit 1437, zie foto). Het wordt beschouwd als baanbrekend in de Europese schilderkunst. Daarnaast worden nog vijftien werken van Van Eyck tentoongesteld, aangevuld met zon 50 kunstwerken van rond het jaar 1500, om aldus een compleet beeld te schetsen van de kunst in die periode.

Decor voor de Van Eyck-tentoonstelling is het Kupferstich-Kabinetts in het Residenzschloss Dresden. Periode: 13 augustus t/m 31 oktober 2005.

Meer informatie: www.skd-dresden.de