NMBS

Eerste treinstations NMBS uitgerust met Telenet Hotspot

20/01/2005

Telenet en de NMBS sloten in november 2004 een uniek samenwerkingsakkoord voor de installatie van hotspots in 38 grote treinstations. Inmiddels zijn de eerste negen treinstations uitgerust met een hotspot. Iedereen die beschikt over een draagbare computer kan in deze stations via de hotspot voortaan surfen, e-mailen of inloggen op zijn bedrijfsnetwerk, en dit op een uiterst veilige manier. Tegen het voorjaar van 2005 zullen de hotspots in alle 38 treinstations operationeel zijn.

Hotspots zijn plaatsen waar men draadloos kan internetten op basis van WiFi technologie. WiFi staat voor Wireless Fidelity, een standaard waarmee netwerkapparaten draadloos met elkaar tegen een hoge snelheid kunnen communiceren via een breedbandverbinding.

Telenet telt intussen meer dan 250 hotspots, verspreid over het land. Met deze hotspots komt Telenet tegemoet aan de behoefte van de huidige generatie internetgebruikers om altijd en overal toegang te hebben tot het internet. Bovendien wil Telenet met dit mobiele internet een creatieve oplossing bieden voor de mobiliteits-/ file-problemen in onze huidige maatschappij.

Telenet is dan ook uiterst tevreden over dit partnership met de NMBS.

De NMBS tracht zoveel mogelijk in te spelen op de evolutie van de verwachtingen van haar klanten. De tijd die reizigers in stations doorbrengen zo aangenaam of nuttig mogelijk maken, bijvoorbeeld in de vorm van een bezoek aan horecazaken of winkeltjes uitgebaat door concessiehouders, hoort daarbij. Een handige service zoals draadloos internetten evenzeer. De NMBS is daarom verheugd over dit akkoord met Telenet. Het betekent een nieuwe troef voor de hele waaier van spoorwegklanten: pendelaars, zakenlui, jongeren, internationale reizigers...

Door de samenwerking tussen Telenet en de NMBS is in Brussel-Zuid naast draadloos internet in de Salons Cibelys van Thalys , nu ook draadloos internet ter beschikking in de Eurostar business lounge. In de komende maanden worden echter ook testen uitgevoerd aan boord van de Thalys en Eurostar treinen om ook daar WiFi te introduceren. Voor binnenlandse treinen bestaan die plannen voorlopig niet.

Hoe online gaan via een hotspot?

Telenet-abonnees kunnen via hun gebruikersnaam en paswoord online gaan mits betaling van een supplement bij hun normale abonnement. Zij betalen dan 7,5 EUR voor 60 minuten toegang tot de hotspots. De facturatie hiervan gebeurt rechtstreeks via hun maandelijkse Telenet-factuur.

Wie geen Telenet-abonnement heeft, kan met een kredietkaart of via de aankoop van een pre-paid voucher rechtstreeks en onmiddellijk online toegang verkrijgen. Die vouchers zijn vanaf begin februari ook te koop aan de loketten van alle stations die worden uitgerust met een hotspot.

Bovendien kan iedereen die zijn laptop op een hotspot gebruikt, gratis de websites van de NMBS en Telenet bezoeken (www.nmbs.be en www.telenet.be). Dat kan bijzonder handig zijn om bijvoorbeeld de dienstregelingen van de treinen te raadplegen of om de volledige informatie over WiFi-gebruik te bekijken.

Stations vandaag uitgerust met hotspot(s)

Antwerpen-Centraal
Antwerpen-Berchem
Brussel-Centraal
Brussel-Zuid
Charleroi-Sud
Gent-Sint-Pieters
Leuven
Liège-Guillemins
Mechelen

Nog uit te rusten stations (voorjaar 2005)

Ath
Aalst
Blankenberge
Braine-le-Comte
Braine-lAlleud
Brugge
Brussel-Nat.-Luchthaven
Brussel-Luxemburg
Brussel-Noord
Brussel-Schuman
Denderleeuw
Dendermonde
Enghien
Gembloux
Hasselt
Kortrijk
Landen
Louvain-la-Neuve
Lier
Mons
Namur
Nivelles
Oostende
Ottignies
Sint-Niklaas
Tienen
Tournai
Verviers-Central
Zottegem