Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

20/01/05 Prins van Oranje bij waterles op VMBO-school

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft op donderdag 20 januari een werkbezoek gebracht aan de VMBO-school Compaen, locatie Nieuwendam in Zaandam. De Prins heeft hier samen met een eerste klas op het niveau van de basisberoepsgerichte leerweg een biologieles uit het nieuwe themapakket 'Nederland leeft met Water' gevolgd. De les is een voorbeeld van onderwijs over het thema 'omgaan met water'. De Prins bracht het bezoek als voorzitter van de Adviescommissie Water.

Omgaan met water heeft lange tijd nauwelijks aandacht gekregen in het onderwijs. Dit is door het CITO, maar ook vanuit de op handen zijnde vernieuwing van de onderbouw in het voortgezet onderwijs aan het veranderen. Onder andere voor het VMBO zijn vakoverstijgende themapakketten ontwikkeld waarbij water de rode draad vormt.

Compaen (locatie Nieuwendam) is een openbare VMBO-school met circa 850 leerlingen. De school richt zich naast de theoretische leerweg op de beroepsgerichte leerwegen in verschillende afdelingen zoals bouwtechniek, elektrotechniek, administratie, uiterlijke verzorging en verzorging. De school beschikt over een eigen keuken en een restaurant. Sport speelt op deze school een grote rol. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van algemene vaardigheden als samenwerken, onderzoeken, kiezen en presenteren.