FNV

Lucht boven Enkhuizer agressielijn klaart op

De lucht boven de spoorlijn Hoorn-Enkhuizen, die gebukt gaat onder agressie van reizigers, lijkt op te klaren. FNV Bondgenoten vroeg donderdagochtend in een gesprek met NS de anti-agressiemaatregelen overeind te houden.
"We hebben het gevoel dat NS Reizigers concessies zal doen. Maar volgende week weten we het pas zeker", zegt vakbondsbestuurder Andries van den Berg.

De vakbond had gedreigd met een kort geding omdat NS de in november 2003 genomen maatregelen wilde terugdraaien. Die maatregelen waren toen met veel moeite afgedwongen na een reeks ernstige incidenten waarvan het rijdende personeel slachtoffer was.

FNV Bondgenoten heeft donderdagochtend voorgesteld de dubbele bemensing op de treinen op donderdag, vrijdag en zaterdag na 22.00 uur overeind te houden en deze moeilijke diensten eerlijk over de standplaatsen te verdelen. De bond wil tijdig overleg over de wenselijkheid om deze aanpak ook voor 2006 vast te stellen. Ook wil FNV Bondgenoten spoedoverleg over passende maatregelen als de agressie weer toeneemt.

NS had beloofd veiligheidsmaatregelen pas te schrappen na een evaluatie. Desondanks legde het management dit voornemen naast zich neer bij de indeling van personeel voor de nieuwe dienstregeling die in december inging. Het personeel is bang dat de agressie daardoor weer zal oplaaien.