PLAN NEDERLAND

Nieuwe huizen en kindvriendelijke woonwijken voor rampgebied

Sri Lankaanse overheid sluit samenwerkingsovereenkomst met Plan Sri Lanka
Nieuwe huizen en kindvriendelijke woonwijken voor rampgebied Hambantota

Amsterdam, 20 januari - Plan Sri Lanka en de Sri Lankaanse overheid hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de wederopbouw in het zwaar getroffen kustdistrict Hambantota. De overeenkomst betreft onder meer de ontwikkeling van elf kindvriendelijke woonwijken en de bouw van ruim duizend nieuwe huizen in Tangalle, in samenwerking met de Urban Development Authority in Sri Lanka.

Kindvriendelijke leefomgeving
Onder het motto 'Rebuilding Hambantota for new hope and a new future' werd het startsein voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijken gisteren gegeven in aanwezigheid van Sri Lanka's president Chandrika Kumaratunga en Mahinda Rajapakse, de premier van Sri Lanka. 'We hebben ervoor gekozen met Plan samen te werken omdat we er alle vertrouwen in hebben dat Plan de klus zal klaren en ervoor zorgt dat deze wijken schoolvoorbeelden worden van een kindvriendelijke leefomgeving. Plan vervult een leidersrol onder de internationale hulporganisaties als het gaat om wederopbouw', aldus de premier.

In voortdurend overleg met alle betrokken kinderen en hun families legt Plan de fundamenten voor elf kindvriendelijke woonwijken, voorzien van drinkwatersystemen, sanitaire voorzieningen, wegennetwerken, winkeltjes, gezondheidscentra en zogenoemde Early Childhood Care and Development centra.

Luisteren naar kinderen om missers te voorkomen Ook bij de bouw van huizen zal Plan rekening houden met de wensen van kinderen en hun families en adviseert de Sri Lankaanse overheid hierover. Op grond van Plan's werkwijze, waarbij altijd intensief met kinderen wordt samengewerkt, heeft Plan veel ervaring met het integreren van de wensen en behoeften van kinderen bij wederopbouwactiviteiten na een ramp.

Want in de praktijk blijkt bij herhaling dat goedbedoelde interventies, voor kinderen niet altijd even positief uitpakken. Een inmiddels bijna klassiek geworden voorbeeld hiervan deed zich voor in de nasleep van orkaan Mitch in Honduras. In een gesprek met kinderen van dakloos geworden gezinnen, spraken de meisjes de wens uit in de nieuw te bouwen huizen een aparte slaapkamer te krijgen. De eenkamerwoningen die bij veel woningverbeteringsprojecten na een ramp door ontwikkelingsorganisaties werden gebouwd, bleken seksueel misbruik van kinderen in de hand te werken. Luisteren naar kinderen is de enige manier om zulke missers te voorkomen.


------------------ Einde persbericht --------------------------

Plan Nederland (www.plannederland.nl)
Plan werkt voor kinderen.
Plan Nederland is lid van Plan International, een wereldwijde, humanitaire, kindgerichte ontwikkelingsorganisatie die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen blijvend te verbeteren. Plan doet dit door middel van kindgerichte gemeenschapsprojecten in 45 programmalanden.

Plan zet zich wereldwijd in voor de rechten van kinderen en betere naleving van het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Noot voor de redactie,