GroenLinks

De protestacties van hurend Nederland hebben het CDA tot inkeer gebracht: de huurplannen van Dekker kunnen in de prullenmand.

De draai van het CDA is te danken aan de acties van huurders en hun organisaties, aan de oppositie van onder meer GroenLinks, aan het verzet van talloze gemeentebestuurders, aan de oproep van de FNV en aan de woningcorporaties die sociale alternatieven hebben gepresenteerd. Minister Dekker moet haar huiswerk overdoen.

Het valt de CDA-fractie te prijzen dat men erkent dat het vrijgeven van de huren tot gigantische problemen leidt voor huurders met lage en middeninkomens. GroenLinks zal zich in en buiten de Tweede Kamer ervoor inzetten dat de Kamerfractie van het CDA haar woord houdt. Deze belofte aan hurend Nederland moet worden waargemaakt, terugkrabbelen is geen optie meer. In tegenstelling tot het gedraai van het CDA over bijvoorbeeld de hoogte van het minimumloon of de koppeling tussen lonen en uitkeringen, moet men deze keer de rug recht houden: een gematigde huurontwikkeling voor iedereen.

Daarnaast roep en wij het CDA op om ook inzake de overschotten aan vermogen van corporaties boter bij de vis te leveren. Onze plan voor afroming van de 11 miljard euro, moet nu uitgevoerd worden. Door deze miljarden te investeren in steden en dorpen, komen er voldoende betaalbare huur- én koopwoningen in Nederland. En dat is hard nodig.

Ineke van Gent