Time : 2:38:33 PM
Date : Thursday, January 20, 2005
Sender Name: Cera

Cera bekroont 49 projecten die ruimte scheppen voor jongeren

Leuven, 19 januari 2005 - Cera lanceerde in april 2004 een nationale oproep naar jeugdverenigingen om projecten in te dienen die ruimte scheppen voor jeugd. Van de 164 ingestuurde dossiers, vielen er maar liefst 49 in de prijzen. In totaal besteedt Cera 100.000 euro aan deze projecten.

Jong zijn betekent ruimte nodig hebben: ruimte om te spelen, om vrienden te ontmoeten. Jammer genoeg worden avontuurlijke en toch veilige speelplekken steeds zeldzamer. De buren vinden het niet altijd leuk als jongeren zomaar wat rondhangen met vrienden. En een plek vinden om ongestoord te repeteren met een muziekbandje is geen sinecure!

Toch is ruimte scheppen voor jeugd niet altijd zo moeilijk of duur. Cera wil daarbij helpen.

In april vorig jaar lanceerde Cera een nationale projectoproep 'Ruimte voor jeugd'. Onder meer in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Jeugddiensten - en Consulenten werden meer dan 5.000 folders verstuurd.

Lokaal erkende jeugdwerkinitiatieven brachten een concreet idee aan om ruimte te scheppen voor jongeren. Vijf soorten projecten kwamen in aanmerking: het inrichten van een groene, avontuurlijke speelruimte, het openstellen of toegankelijk maken van open ruimtes of infrastructuur, het inrichten van speelstraten, het inrichten van tienerontmoetingsplaatsen en inspraakprojecten bij het inrichten van publieke ruimte.

Het spreekt vanzelf dat de projecten aan een aantal criteria moesten voldoen: voldoende overleg met de buurt, niet enkel toegankelijk voor eigen leden, uitvoerbaar binnen één jaar en passen binnen het jeugdwerkbeleid van de gemeente.

Meedoen loonde zeker de moeite, want goedgekeurde projecten konden tot 2500 euro steun krijgen.

Uiteindelijk stuurden 164 jeugdverenigingen een project in. Hierna gaven leden van een Regionale Adviesraad van Cera een eerste beoordeling van de ingediende projecten.
Cera maakte de gekozen projecten over aan een nationale jury, voorgezeten door niemand minder dan Dirk Burggraaf Frimout.

Op 19 januari vond de feestelijke prijsuitreiking plaats in het Planetarium in Brussel. Niet minder dan 49 laureaten ontvingen uit handen van Dirk Burggraaf Frimout hun prijs van gemiddeld 2000 euro.

Dankzij Cera is er vanaf nu dus weer wat meer 'Ruimte voor jeugd'.

Onder het motto 'Coöperatief mecenaat met een maatschappelijke meerwaarde, beklemtoont Cera haar maatschappelijke opdracht. Zij doet dit door honderden projecten in het binnenland, en op beperkte schaal ook in het buitenland, financieel te steunen. De keuze valt op maatschappelijke projecten die voldoen aan reële behoeften en die duurzame effecten bereiken, voor de samenleving in haar geheel en voor de vennoten in het bijzonder. Bovendien moeten ze de coöperatieve waarden van Cera: samenwerking, solidariteit, inspraak en het respect voor het individu, weerspiegelen.
Cera steunt projecten in de volgende domeinen: Armoedebestrijding, Kunst en Cultuur, Land- en tuinbouw en Milieu, Medisch-Sociaal, Onderwijs en vorming/Ondernemerschap en en Solidair bankieren en verzekeren in derdewereldlanden via de Belgische Raiffeisenstichting (BRS).


* * *
Einde persbericht

* * *

Voor meer info, surf naar www.cera.be, contactpersoon: Kristien Martens, Philipssite 5 bus 10, 3001 Leuven, tel: 016 27 96 58, fax: 016 27 96 91, kristien.martens@cera.be.

Bijlage: een korte beschrijving van de 49 winnende projecten.