PERSBERICHT - 2005-01-20

Valencia: nieuwe citybreak bestemming voor 2005

Voor een nieuwe Europese citybreak gaat men in 2005 naar Valencia. Deze derde Spaanse stad maakt zich klaar voor de prestigieuze zeilwedstrijd "Americas Cup" die in 2007 in de Valenciaanse wateren zal worden gehouden.

Calatrava
Valencia's meest spectaculaire bezienswaardigheden zijn de schitterende bouwwerken van de beroemde architect Santiago Calatrava, zoals het "Ciudad de las Artes y de las Ciencias" wat vrij vertaald "De stad der kunsten en wetenschappen" betekent. In dit futuristisch gedeelte van de stad Valencia vindt men onder andere het Oceanografisch Museum, het Prins Felipe Musuem (interactief wetenschappeiijk museum) en het "L'Hemisferic" (spectaculair gebouw in de vorm van een oog, met daarin auditoria en een 3-D theater).

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan zijn laatste en grootste project: het "Palau de les Arts". Dit majestueze gebouw van 75 meter hoog en 40.000 m2 heeft 3 zalen waar men in de toekomst diverse musicals en opera's kan gaan aanschouwen.

Historisch centrum
In het oude centrum van de stad vindt men naast typische pleinen, zoals "Plaza del Virgen", ook de grootste overdekte verse markt van Europa. Het is een lust voor oog en mond om hier te vertoeven tussen marktstalletjes waar Spaanse specialiteiten als gedroogde hammen en kazen, maar ook regionale specialiteiten als sinaasappels en mandarijnen staan uitgestald.

"Shop till you drop, at the beach!"
In deze derde grootste stad van Spanje mag het shoppen niet ontbreken. De grote Spaanse en internationale modeketens hebben meerdere vestigingen in Valencia, welke op loopafstand van elkaar liggen. In Valencia kan men niet om de rijke eet-cultuur heen. Het is daarom een "must" om na het shoppen paella te bestellen in een restaurant op de boulevard aan het brede strand van Valencia.

Fallas: Nummer 1 - spektakel in Valencia
Valencia is bekend om haar grote aantal lokale festivals, die ook voor de internationale toerist heel bijzonder zijn. Het mooiste aller feesten in de stad Valencia zijn de Fallas, die dit jaar van 15 tot 19 maart worden gehouden. Maandenlang is elke Valenciaanse buurt bezig met de bouw van de beste Falla: een gigantisch grote sculptuur gemaakt van papier maché.

De Fallas worden buiten op straat of op pleinen tentoongesteld. Sommige van deze creaties zijn zelfs 15 meter hoog en kosten noch moeite worden gespaard om de beste Falla te maken. De Fallas zijn onlangs door de internationale festival website www.localfestivities.com uitgeroepen tot de nummer 1 in de internationale top 50 van lokale en regionale festivals.

Vier dagen feest
Het festival Las Fallas eert de heilige "San Jose" (Jozef). De oorsprong gaat ver terug in de tijd, waarin timmermannen bij het begin van de lente al het houtafval van de voorbije winter verzamelden, daar sculpturen van maakten en die uiteindelijk in brand staken. Dit alles om hun patroonheilige te eren. Vier dagen lang wordt alles uit de kast getrokken om Las Fallas te vieren. Openluchtconcerten, paella kookwedstrijden, straatfeesten, parades en nachtelijk vuurwerk gaan 24 uur per dag aan één stuk door. Een geweldig spektakel dus.

Vuur
Het festival komt tot een climax op 19 maart wanneer de Fallas 's avonds worden ontstoken. De winnende Falla wordt gespaard van de vlammen. De avond van 19 maart is de meest uitbundige en lawaaiïge van Valencia. Mensen vieren de hele nacht feest op straat, eten buiten paella, er wordt vuurwerk afgestoken en wijn gedronken.

Meer informatie op: localfestivities.com en www.landvalencia.com