Gemeente Arnhem

Gemeente zet volgende stap in aanpak huiselijk geweld Vandaag zet de gemeente Arnhem een volgende stap in de aanpak van huiselijk geweld. Burgemeester Pauline Krikke heeft aan verschillende organisaties en instanties in de stad een brief gestuurd waarin zij hen aanspoort te helpen bij het aanpakken van huiselijk geweld. Deze organisaties staan met hun werk midden in de maatschappij. Daardoor kunnen zij vroegtijdig signalen opvangen van thuisgeweld en kunnen zij een belangrijke rol vervullen in het verbreken van de vicieuze cirkel van huiselijk geweld.

In Arnhem is begin 2004 een start gemaakt met de aanpak van huiselijk geweld door middel van een intensieve samenwerking tussen gemeente, politie, openbaar ministerie, reclassering en zorginstanties die betrokken zijn bij huiselijk geweld. Maar om huiselijk geweld aan te pakken is meer nodig dan alleen opvang van het slachtoffer of het strafrechtelijk vervolgen van de dader. Het eerder signaleren en aanpakken van geweldssituaties kan escalaties voorkomen. Vandaar nu dit beroep op scholen, kinderopvang, kerken, moskeeën, huisartsen en wijkcentra om hulp bij het signaleren en aanpakken van thuisgeweld.

Bij de brief, waarin Pauline Krikke vraagt ogen en oren goed open te houden en eventueel actie te ondernemen, wordt ook de folder Korte metten met huiselijk geweld! meegestuurd. De burgemeester vraagt de organisaties en instanties deze folder onder de aandacht van hun doelgroep te brengen. De folder geeft slachtoffers, getuigen en daders informatie over welke organisaties op wat voor manier een helpende hand kunnen bieden en waar deze organisaties te bereiken zijn. (20-01-2005)