Gemeente Alphen aan den Rijn

hesjes

Persbericht nr. 2 Scholieren op stap in gele smily hesjes

De herkenbaarheid en veiligheid van scholieren verbeteren. Dat is het doel van de pilot "Scholieren - herkenbaar - voorzichtig". Met het uitreiken van gele smily veiligheidshesjes heeft wethouder Hans Groen in 't Wout (Verkeer) op donderdag 20 januari 2005 het startsein gegeven voor deze pilot. De smily hesjes zijn uitgereikt aan leerlingen van groep 7 en 8 van de Bonifaciusschool, een vertegenwoordiging van de Buiten Schoolse Opvang "Windkracht 10" en aan de regionale verkeersleerkracht. De pilot duurt tot het einde van het schooljaar 2004/2005 en is een initiatief van de Regionale projectgroep Verkeersveiligheid Rijnstreek. Door gebruik te maken van de smily is aansluiting gezocht bij het project "school thuis route" in Alphen aan den Rijn.

Voor de pilot is de keuze gevallen op de Bonifaciusschool, omdat deze school gebruik maakt van meerdere locaties en voor de Buiten Schoolse Opvang "Windkracht 10". Het verkeer wordt steeds drukker en de verkeerssituaties, om het verkeer vlot en veilig door te laten stromen, steeds complexer. Dagelijks lopen of fietsen groepen scholieren van de basisschool, meestal begeleid door een leraar of een ouder, naar een andere locatie, zoals een gymlokaal, het bezoeken van het zwembad, een verkeersopdracht buiten of naar de buitenschoolse opvang. Kinderen letten niet altijd op de veiligheid. Het dragen van herkenbare kleding, zoals het smily hesje, tijdens groepsactiviteiten (lopend of per fiets) onder schooltijd, maakt dat de 'groep' in het verkeer extra opvalt. Om duidelijk te maken wie er bij de groep scholieren hoort, dragen de begeleidende ouders of leraren een oranje hes.

Verkeersgedrag
Het doel van de pilot is het verbeteren van de herkenbaarheid en veiligheid van scholieren. De projectgroep hoopt dan ook dat de scholieren door het dragen van de smily hesjes zelf voorzichtiger in het verkeer worden. Daarnaast hoopt de projectgroep dat de andere weggebruikers bij het zien van de smily hesjes spontaan hun verkeersgedrag aanpassen. Bijvoorbeeld door langzamer te rijden, door een grotere zijdelingse afstand te bewaren bij het passeren of door de groep ongehinderd over te laten steken.

Aan het einde van het schooljaar wordt gekeken wat het effect en de ervaringen zijn van het gebruik van de smily hesjes, o.a. door het verkeersgedrag van scholieren en andere weggebruikers te observeren. De ervaringen van de begeleiders worden hierbij betrokken. Ook wordt gekeken of de kwaliteit en de herkenbaarheid van de smily hesjes voldoende is.

Wanneer uit de evaluatie blijkt dat het verkeersgedrag inderdaad verandert bij het zien (en dragen) van de smily hesjes, dan wordt het project in het nieuwe schooljaar gecontinueerd. De Regionale projectgroep Verkeersveiligheid Rijnstreek zal dan ook andere scholen benaderen met de vraag of zij bereid zijn de smily hesjes te gebruiken bij groepsactiviteiten.

Verkeersveiligheidsbeleid
Verkeersveiligheid rond de scholen is een belangrijk aandachtspunt in het verkeersveiligheidsbeleid van de gemeente Alphen aan den Rijn. Uitgangspunt daarbij is dat de verkeerssituatie rondom alle Alphense scholen op enig moment in kaart wordt gebracht en wordt verbeterd.

Door de 'smily' op de veiligheidshesjes af te beelden is aansluiting gezocht bij het project 'school thuis route'. De 'school thuis route' is een veiligere route van en naar school. De verkeersonveilige situaties op de 'school thuis routes' worden daarvoor door een werkgroep in kaart gebracht en in een rapportage verwoord. Die rapportage wordt aan de gemeente aangeboden met een advies voor verbeteringen. De scholen gebruiken de resultaten daarvan bij educatieve activiteiten en de gemeente past de probleempunten zoveel mogelijk aan. Inmiddels is rondom meerdere scholen een dergelijke rapportage gereed. Op dit moment is een rapportage voor de Bonifaciusschool in ontwikkeling.

Er is o.a. een 'school thuis route' rondom 3 scholen in Kerk en Zanen. Vanwege de herkenbaarheid van de route is deze voorzien van stoeptegels met een zogenaamde 'smily'. Op iedere locatie waar van het kind een handeling wordt verwacht, bijvoorbeeld naar links kijken naar het naderende verkeer, beeldt een 'smily' dit uit.

De regionale verkeersleerkracht heeft bij haar eerste contacten met een aantal scholen de vraag gekregen om een educatieve fietsroute in de direkte omgeving van de school te ontwikkelen. In oveleg met deze scholen stelt de gemeente hiervoor een route vast en worden er verkeerslessen samengesteld. De kinderen kunnen dan, na een voorbereidende verkeersles in de klas, onder leiding van de verkeersleerkracht, de verkeers- en gedragsregels op de fietsroute in de praktijk oefenen.

PORTEFEUILLEHOUDER: J.M.C.M. GROEN IN 'T WOUT

---
Voor informatie: afdeling Communicatie, Toos Groeneweg, telefoon 0172 465 673