Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 januari 2005


Vragen van het lid Boelhouwer (PvdA) aan de staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en Milieu


over kankerverwekkende lozingen in de Rijn


1. Bent u bekend met het bericht dat Duitsland dinsdag 18 januari jl. bij de stuw van Iffezheim begonnen is met het lozen van kankerverwekkende bagger in de Rijn?


2. Bent u met mij ook van mening dat deze werkwijze, waarbij bagger verontreinigd met een zeer giftige stof (hexachloorbenzeen) wordt geloosd, onacceptabel is gegeven de milieuconsequenties voor zowel Duitsland als Nederland en ook nog in strijd is met het Europese recht (prioritaire gevaarlijke stoffen en stand still beginsel Kaderrichtlijn Water)? Zo ja, wat gaat u doen om de lozingen stop te zetten? Zo nee, waarom niet?


3. Hoe heeft het zover kunnen komen dat de lozing in overleg met Nederland zijn goedgekeurd? Graag opheldering over het standpunt van Nederland tijdens de onderhandelingen met Duitsland.


4. Hoe beoordeelt u deze lozingsactie in het licht van de Kaderrichtlijn Water en eventueel de hoge kosten bij het opruimen van dit lozingsgift dat uiteindelijk in de Nederlandse rivierbodems terechtkomt? Bent u ook van mening dat dit een zeer slechte start betekent voor het naleven van de afspraken die voortvloeien uit de Kaderrichtlijn Water? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?