STICHTING BOA



Aanwezigheid apotheker beperkt ongelukken medicijngebruik.

Schrappen art. 19 WOG leidt tot meer ongelukken medicijngebruik.

Het gevaar van fout geneesmiddelengebruik kan straks nog toenemen als de plannen van minister Hoogervorst doorgaan. Nu nog moet er volgens de wet in iedere apotheek een gediplomeerde apotheker aanwezig zijn. Hij staat de patiënten en voorschrijvende artsen met raad en daad bij. Deze adviserende taak van de apotheker wordt steeds belangrijker, vooral ook door de vergrijzing van de samenleving.

Ook coördineert hij het afgeven van geneesmiddelen. Zo kan het gebeuren dat twee artsen geneesmiddelen aan een patiënt voorschrijven die in combinatie een gevaar voor de gezondheid opleveren.In zo'n situatie grijpt hij in. Hij overlegt met patiënt en artsen over een andere combinatie die niet gevaarlijk is.

Daarnaast komt het nogal eens voor, dat door de artsen een te hoge dosering van het geneesmiddel aan een patiënt wordt voorgeschreven. De apotheker haalt zo'n fout eruit en overlegt met patiënt en arts over een oplossing met een dosering die beter bij de patiënt past.

Kortom, juist ook om te voorkomen dat er nog meer ongelukken gaan gebeuren door fout medicijngebruik, moet het wetsartikel in stand blijven, dat zegt dat er in iedere apotheek een apotheker aanwezig moet zijn. (art. 19 van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening.

Het belang van de aanwezigheid van de apotheker wordt vandaag nog eens onderstreept door het rapport van de IGZ 'staat van de gezondheidszorg 2004', waarbij ook benadrukt wordt dat arts en apotheker tuchtrechtelijk aanspreekbaar zijn als zij geconstateerde medicatiefouten niet samen oplossen!

Intussen staat de minister al oogluikend toe, dat Etos en DA-drogisten een
apotheek-hoekje in hun winkel openen, zonder dat daar een gediplomeerde
apotheker aanwezig is. Marktwerking is prima, vindt ook de BOA, maar daarbij mag de kwaliteit van de farmaceutische zorgverlening niet achteruitgaan. Dus ook voor de Etos en de DA-drogist zou moeten gelden: U mag alleen een apotheek-hoekje openen als daar een gediplomeerde apotheker in de zaak aanwezig is. Anders is er geen goede controle op de afgifte van geneesmiddelen met alle gevolgen van dien.

De Boa reageert met dit persbericht op het Rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg. Daaruit blijkt dat veel mensen de verkeerde medicijnen krijgen, te veel medicijnen of medicijnen met te hoge doseringen.

Op 27 januari is er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over het Geneesmiddelenbeleid. De BOA hoopt dat ook de Kamer de minister zal voorhouden dat de regel moet worden gehandhaafd die voorschrijft dat er op iedere apotheeklocatie een gediplomeerde apotheker als controleman en raadgever aanwezig moet blijven. Schrappen van dit artikel kan desastreuze gevolgen hebben.

Stichting Belangenbehartiging Openbare Apothekers (BOA) Stichting BOA behartigt de belangen van de zelfstandig gevestigde apotheker. De stichting zet zich in voor hoogstaande farmaceutische zorg en een gezonde bedrijfsvoering in de apotheek, nu en in de toekomst. Stichting BOA voorziet in deze brede belangenbehartiging wegens de steeds verdergaande ketenvorming in de branche en een toenemend aantal nieuwe toetreders. Stichting BOA telt op dit moment 250 aangesloten apothekers.

Noot: