Ingezonden persbericht


Saveetra: Zwarte lijst in vleessector gaat niet ver genoeg

Saveetra vindt dat het aanleggen van een openbare zwarte lijst van bedrijven en transporteurs die de vleessector een slechte naam bezorgen, niet ver genoeg gaat. Saveetra reageert hiermee op afspraken die zijn gemaakt door varkens- en pluimveehouders, consumentenorganisaties en supermarkten. Zij kwamen bijeen op uitnodiging van minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Saveetra wil in het geheel geen ruimte bieden aan vervoerders die consequent de regels overtreden. De organisatie neemt haar verantwoordelijkheid door het doen van voorstellen op het gebied van een internationaal kwaliteitssysteem dat met behulp van GPS wordt gecontroleerd. Op die manier wordt daadwerkelijk bewijsmateriaalmateriaal verzameld en kan een samenhangend sanctioneringbeleid worden ontwikkeld. Dat kan ook bijvoorbeeld door het aanbrengen van een koppeling tussen het kwaliteitscertificaat en de wettelijke erkenning. In het geval van notoire overtreders zou die koppeling ertoe kunnen leiden dat bedrijven niet meer actief zijn in de sector. Een zwarte lijst biedt die mogelijkheid niet. Bedrijven kunnen dan gewoon doorgaan met hun activiteiten.

Ook op het gebied van het verminderen van risico s op dierziektes heeft Saveetra voorstellen gedaan. Bijvoorbeeld, de digitalisering van identificatie en registratie van dieren. De veetransporteurs stellen dat het onwaar is om internationaal diertransport nu aan te wijzen als grootste risico bij de verspreiding van dierziekten. Juist niet de duur van het transport, maar niet-naleving van wetgeving in het algemeen is de belangrijkste oorzaak.

Begin volgende week zal Saveetra formeel reageren op de slotverklaring van bovengenoemde bijeenkomst.

Saveetra staat voor samenwerkende veetransporteurs en is een deelmarkt van Transport en Logistiek Nederland.

Bel voor meer informatie met Transport en Logistiek Nederland, afdeling Communicatie, Esther Vorenkamp, 079-3636115.

20 januari 2005