Nieuw-Vlaamse Alliantie


BTW op elektriciteit naar 6 %: nieuwe paarse zeepbel? (20/01/05)

De N-VA juicht het voorstel van Minister Marc Verwilghen toe om de BTW op elektriciteit te verlagen tot 6%.

Eind 2002 deed huidig Europees Parlementslid Frieda Brepoels al het voorstel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers om de BTW op elektriciteit én gas te verlagen tot 6%. Uit onderzoek van Testaankoop bleek immers dat de energiefactuur in België hoger lag dan in de buurlanden, een meerprijs van 8% tot 27%. De grootste redenen hiervoor waren het BTW-tarief van 21% en de monopoliepositie van de leverancier. Gezien elektriciteit en gas tot de basisbehoeften behoren, is een "luxe" tarief van 21% dan ook niet langer aangewezen. De opbrengst per gezin zou oplopen tot enkele duizenden euro"s per jaar. Minister Reynders berekende toen dat een verlaging van het tarief voor gas 108 miljoen en voor elektriciteit 376 miljoen zou kosten, een totaalsom van 484 miljoen. Deze ingreep zou België dus een kleine 500 miljoen kosten.

Europa laat een dergelijke verlaging van het BTW-tarief wel degelijk toe via een gewone notificatie, de beslissing mag evenwel niet tot concurrentievervalsing leiden tussen sectoren, de verlaging moet dus gebeuren voor gas én elektriciteit tegelijkertijd.

Gezien de enorme budgettaire gevolgen lijkt dit voorstel geen lang leven beschoren. Het is het zoveelste paarse ballonnetje om de bedrijven even te sussen in de discussie rond de bijkomende Elia-heffing, op en top een vestzak-broekzakoperatie!

Auteur:
Ondervoorzitter en Europees parlementslid N-VA
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be