Gemeente Den Helder

20-01-2005
Rooien bomen Van Speijkstraat

De Van Speijkstraat en het Van Speijkpleintje in de Van Galenbuurt worden binnenkort opnieuw ingericht. Hoe de nieuwe inrichting er precies uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk. De gemeente voert nog overleg met enkele bewoners.

Voor de herinrichting is het noodzakelijk dat er bomen worden gekapt. Het gaat om in totaal zesendertig bomen. De meeste daarvan bevinden zich in de bosschage rondom het bestaande basketbalveld. Vijf van deze bomen zijn kapvergunningplichtig. Daarvoor vraagt de gemeente op deze pagina onder het kopje kennisgevingen een kapvergunning aan. Uiteindelijk worden veertien bomen teruggeplaatst en komt op enkele plekken lage beplanting. Op welke plek de nieuwe bomen en beplanting komen is afhankelijk van de definitieve inrichting.

De nieuwe inrichting van de Van Speijkstraat en het pleintje is een vervolg op het vernieuwen van de riolering in dit gebied. Op dit soort logische momenten kijkt de gemeente altijd of gekozen moet worden voor de oude inrichting van een straat of dat een andere inrichting nodig is.
Reden voor herinrichting in dit geval is de hoge parkeerdruk en het niet zo goed functioneren van de speelplek. Door te kiezen voor een andere inrichting is het mogelijk de beschikbare ruimte beter in te delen, waarbij de verschillende functies op een logischer plek komen te liggen. De nieuwe inrichting is gericht op een maximaal aantal parkeerplaatsen, veilige speelplekken en een logische route van autos, fietsers en voetgangers.