Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Van: Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) Aan: Perscontacten
Datum: 20 januari 2005

JOVD: MENSELIJK LICHAAM IS PERSOONLIJK BEZIT

Jonge liberalen verwerpen Actief Donor Registratiesysteem

De liberale Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) is van mening dat een actief donorschap het zelfbeschikkingsrecht van het individu aantast. Zij ergert zich aan de manier waarop in de Tweede Kamer de kwestie tot de 'praktische opbrengst' wordt verengd. Met het Actieve Donor Registratiesysteem kan door vergeetachtigheid, slordigheden of fouten een individu tegen zijn wil tot donor worden. Maar misschien nog wel erger: een bewuste keuze voor donorschap kan door familieleden ongedaan worden gemaakt. De jonge liberalen pleiten voor het alternatief om een vrije en bewuste keuze van individuele burgers voor het beschikbaar stellen van donoren extra te stimuleren. Noch een overheid noch familie zou zo'n bewuste keuze van een individu moeten kunnen herroepen.

De JOVD staat voor de zelfbeschikking van iedere individuele burger over zijn eigen lichaam. Het voorgestelde systeem zou het lichaam tot maatschappelijk bezit maken. Het argument voor het nieuwe stelsel, te weinig geregistreerde donoren, wordt geweten aan slordigheid van burgers. Die zelfde slordigheid zal, evenals fouten in de Gemeentelijke Basisadministratie, er voor zorgen dat velen tegen hun wil tot donor worden. De linkse partijen in de Tweede Kamer hebben een voorkeur uitgesproken voor een dergelijke registratie. "Met deze maatregel komt het lichaam na overlijden de staat toe. Linkse partijen geloven dat de overheid een grote invloed moet hebben op het leven en bezit van individuele burgers; met het voorstel voor een actief donorschap eigenen ze nu zelfs het lichaam van burgers op!", aldus Landelijk Voorzitter Hans de Backer.

De JOVD sluit niet de ogen voor de problematiek. De rol van de overheid mag echter niet verder gaan dan het stimuleren van burgers om een bewuste keuze te maken. De jonge liberalen vinden dat de investering die invoering van een geen-bezwaarsysteem met zich meebrengt, beter gebruikt kan worden om een bewuste keuze te stimuleren door middel van voorlichting. De voorstellen van Minister Hoogervorst om dit te doen bij bijvoorbeeld het afhalen van een nieuw paspoort zijn dan ook aanbevelenswaardig.


- einde persbericht ­

Inlichtingen:
Boris van Arnhem Voorlichter 06.51570751
Hans de Backer Landelijk Voorzitter 06.17140552