FNV

Aanvulling loon in tweede ziektejaar bij Verstegen

Kruidenfabrikant Verstegen in Rotterdam gaat het loon in het tweede ziektejaar aanvullen tot 100 procent. Tot nu toe was dat 85 procent. De nieuwe afspraak staat in het principeakkoord over een nieuwe cao voor de 350 werknemers.
De aanvulling in het tweede ziektejaar is een belangrijk onderwerp in dit cao-seizoen. Met een groot aantal bedrijven is al afgesproken om de bestaande situatie met een volledige aanvulling (voorlopig) te handhaven.

De werkgeversorganisaties oefenen echter druk op hen uit. Die leggen het centraal akkoord zo uit dat ze maar 170 procent over de eerste twee ziektejaren hoeven uit te keren. FNV Bondgenoten interpreteert het akkoord zo dat er wel een volledige aanvulling komt mits de zieke alles doen wat in zijn of haar vermogen om te reïntegreren.

"De cao voor Verstegen loopt voorop", stelt vakbondsbestuurder John Klijn. "De aanvulling was 85 procent, dus het gaat bij dit bedrijf zelfs vooruit."

Onder de noemer `gezond werken' wil FNV Bondgenoten dit cao-seizoen inzetten op een meerjarenplan voor een goed preventie- en reïntegratiebeleid. Hiermee wil de vakbond zieke en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers beschermen tegen ontslag en inkomensverlies. Bijvoorbeeld door in cao's gerichte afspraken te maken over aanvulling van het ziektegeld in het tweede jaar en over compensatie voor de gestegen ziektekosten. De afspraak bij Verstegen past dus prima in dat beleid.

In het akkoord bij Verstegen zijn verder afspraken gemaakt over inkomen. Behalve een structurele loonsverhoging van 1 procent, wordt de prestatiebeloning vervangen door periodieken en worden de medewerkers hoger ingeschaald. Ook kan het lidmaatschap van de vakbond fiscaal voordelig betaald worden.