Politie Drenthe

Hoezo verkeershandhaving ?

Assen 20-01-2005 - Elk van de 25 regionale politiekorpsen in ons land beschikt over een verkeershandhavingsteam van 28 mensen. De teams worden ingezet voor een planmatige aanpak van dominante overtredingen van de Wegenverkeerswet.

Het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie in Soesterberg faciliteert de korpsen om een team in te richten dat zich, als aanvulling op de normale personeelssterkte van de politie uitsluitend met verkeershandhaving bezig houdt.

In Drenthe is in overleg met de wegbeheerders, het lokale Openbaar Ministerie en het Verkeers en Vervoersberaad van de provincie Drenthe een aantal straten en wegen vastgesteld waarop het verkeershandhavingsteam Boetegeld = Sneu Geld extra controleert op de speerpunten Alcohol, Roodlicht, Gordel, Helm en Snelheid.

De controles worden met enige regelmaat ondersteund door promotieteams van 3VO.

VROS
Januari 2003 heeft het team de beschikking gekregen over de VROS, de Video Registratie Onopvallende Surveillance. De bemanning let vooral op zaken als kleven, inhalen via een doorgetrokken streep en extreme snelheden.

Overtredingen worden op video vastgelegd en overtreders worden direct geconfronteerd met hun rijgedrag.

De inzet van het verkeershandhavingsteam moet er, samen met andere maatregelen zoals het aanpassen van gevaarlijke kruisingen en wegen, voorlichting en justitiële maatregelen voor zorgen dat het aantal verkeersongevallen doden vallen of mensen voor langere tijd in het ziekenhuis belanden worden verminderd.
Wat dat betreft was 2004 een goed jaar. Vielen er in 2003 nog 48 verkeersdoden op de Drentse wegen; in 2004 waren dat er 33. Ook het aantal ziekenhuis gewonden vertoonde een teruggang. In 2003 moesten 469 betrokkenen bij een verkeersongeval voor langere tijd naar het ziekenhuis. In 2004 overkwam dat 358 mensen.

Controles komende week

Voor de komende week staan bij Boetegeld = Sneu Geld onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 21 januari is er een gordelcontrole in Assen Zaterdag 22 januari staat de radarauto op de N919 bij Huis ter Heide. Zondag 23 januari is er een snelheidscontrole op de A28 tussen Assen en De Punt. Beide richtingen worden gecontroleerd. Maandag 24 januari is er een snelheidscontrole op de N37 tussen Holsloot en Gieten en op de N34 op het traject Gieten / De Punt. Dinsdag 25 januari is het gordeldag in Hoogeveen en Smilde. Woensdag 26 januari staat de radarauto op het Hollandscheveldsche Opgaande, de Rechtuit en het Zuideropgaande in Hollandscheveld. Donderdag 27 januari is er een snelheidscontrole op de Hondsrugweg, de Boslaan en de Rondweg in Emmen.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen.

Voor de ongevalcijfers 2003 kunt u terecht op www.rws-avv