Groen!

Brussel, 20 januari 2005

Is paars bang van Electrabel? Minister Verwilghen slaat de bal mis.

Minister Verwilghen geeft toe dat de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt mislukt is. Want ze heeft niet geleid tot goedkopere stroom. De minister wil dit nu oplossen met een lager BTW-tarief voor elektriciteit: 6% in plaats van 21%.

De minister vergeet dan wel even dat hij zelf verantwoordelijk is voor het in goede banen leiden van de liberalisering van de energiemarkt. Zo is het van groot belang dat er meer concurrentie komt op het vlak van de stroomproductie en dat het feitelijk monopolie van Electrabel doorbroken wordt. Een veel groter deel van de productiecapaciteit van Electrabel zou moeten geveild worden. Maar hierover zwijgen de paarse partijen in alle toonaarden. Blijkbaar heeft men schrik om de elektriciens voor het hoofd te stoten.

Minister Verwilghen tracht een groot deel van de schuld voor de hoge energiekost te leggen bij de hoge kostprijs van windenergie. Ook Vlaams minister Peeteers liet zich al verschillende keren in die zin uit. Voor Groen! gaat het om een wel erg kromme redenering : als men de kost van het nucleair passief apart zou aanrekenen, zou blijken dat deze stukken hoger ligt dan de extra kosten voor de bouw van windmolens.

Voor Groen! blijft de vrijmaking van de markt de gedroomde kans om milieuvriendelijke energie fors te promoten. Maar alle steunmaatregelen in die zin (gratis distributie, groenestroomcertificaten) worden de laatste tijd onderuit gehaald.

De beste manier om te besparen op onze energiefactuur, is gewoon minder energie verbruiken. In België hebben we nog altijd een fameuze achterstand wat energie-efficiëntie betreft (bv. in woningen en gebouwen) in vergelijking met andere Europese landen. We kunnen dezelfde welvaart behouden en toch vier keer minder verstoken. Dat geldt ook voor bedrijven : onze bedrijven verbruiken relatief veel meer energie per geproduceerde eenheid.

"In plaats van nu handenvol geld uit te geven aan een verlaging van de BTW-tarieven, zou de minister dit geld beter inzetten om zowel particulieren als bedrijven te steunen die effectief werk willen maken van energiebesparing of van investeringen in groene stroom" aldus Vlaams parlementslid Eloi Glorieux," daardoor kunnen duizenden jobs gecreëerd worden. Gezinnen en bedrijven kunnen kosten uitsparen. En het milieu wordt er beter van. De nieuwe energiesector heeft dus ook een groot economisch potentieel. Waar wacht de minister nog op"?

Eloi Glorieux

Vlaams parlementslid