2e persbericht van donderdag 20 januari 2005

Eindhoven 20-01-2005 - Berichten uit de regio

Eindhoven: 25 Bekeuringen bij snelheidscontrole

Op de Professor Dr. Dorgelolaan is donderdag tussen 10.00 en 11.30 uur een snelheidscontrole gehouden. Van de 90 gecontroleerde voertuigen reden er 23 te hard. Er mag daar 50 km/u worden gereden; de hoogst gemeten snelheid was 75 km/u. Verder werd één automobilist bekeurd omdat hij zijn mistlampen aan had, en één omdat hij geen identiteitskaart bij zich had.

Son: Beveiligingscameras gestolen

Bij een bedrijf aan de Ekkersrijt 2000 zijn vijf bewakingscameras weggehaald. Dat werd dinsdagavond rond 22.00 uur ontdekt. De cameras hingen aan de buitenkant van het bedrijf.

Veldhoven: Snelheidscontrole

Bij een snelheidscontrole op de Dorpstraat zijn donderdag tussen 9.40 en 11.35 uur 33 overtredingen geconstateerd. Er werden 583 voertuigen gecontroleerd. De hoogst gemeten snelheid was 73 km/u waar 50 km/u is toegestaan.

Maarheeze: Gordelcontrole

Tijdens een gordelcontrole op T Hagelkruis zijn donderdag tussen 11.00 en 12.30 uur in totaal achttien voertuigen staande gehouden. Twee automobilisten kregen een bekeuring omdat ze de gordel niet om hadden.

Valkenswaard: Diefstal bewakingscamera

In de nacht van dinsdag 18 januari op woensdag 19 januari is er op een bedrijfsterrein aan de Willibrorduslaan een beveiligingscamera gestolen. De camera hing boven een toegangsdeur van een bedrijfspand.

Valkenswaard: Diefstal laptop en kleurentelevisie uit woning

In een woning aan de Victoriedijk is tussen woensdag 19 januari 16.00 uur en donderdag 20 januari 11.00 uur ingebroken. De buit bestaat uit een plasma kleurentelevisie en een laptop. Aan de voorkant van de woning werd een raam opengebroken.

Uitbreiding mobiele snelheidscontroles

Vanaf maandag 24 januari as. wordt er op vijf wegen in de gemeenten Bergeijk en Laarbeek regelmatig op snelheid gecontroleerd. Uit recente analyses blijkt namelijk dat er op deze trajecten te hard wordt gereden. De afgelopen tien jaar vonden hier ook relatief veel ongevallen plaats, waarbij ook doden en gewonden vielen. De wegen waar het Verkeers Handhavingsteam (VHT) van Politie Brabant Zuid-Oost mobiele snelheidscontroles gaat houden, zijn:

Gemeente Bergeijk:

* Enderakkers, waar gecontroleerd wordt geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

* Broekhovenseweg, waar gecontroleerd wordt geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

Gemeente Laarbeek:

* Oranjelaan, waar gecontroleerd wordt geldt een maximumsnelheid van 50 km/u.

* Lieshoutseweg, waar gecontroleerd wordt geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

* Herendijk, waar gecontroleerd wordt geldt een maximumsnelheid van 60 km/u.

Het besluit om op bovenstaande wegen snelheidscontroles te houden kwam tot stand nadat er eerst een ongevalsanalyse is gemaakt van tientallen wegen in de regio. Daarbij is gelet op het aantal snelheidsgerelateerde letselongevallen in de afgelopen tien jaar. Vervolgens zijn er op een aantal van deze verkeersgevaarlijke wegen meetlussen gelegd. Met behulp hiervan wordt het aantal passerende voertuigen die te hard rijden geregistreerd. Aan de hand van deze meetgegevens kwamen bovengenoemde wegen in aanmerking voor snelheidcontroles. De ongevalsanalyse, het aanleggen van de meetlussen en de uiteindelijke snelheidscontroles zijn te danken aan de samenwerking tussen gemeenten, het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM), het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) en Politie Brabant Zuid-Oost.