GEMEENTE NOORDWIJK

Persbericht 20 januari 2005

Verklaring gemeenteraad Noordwijk over declaraties burgemeester Groen

Noordwijk - Door een onopzettelijke fout binnen de griffie van de Raad van de Gemeente Noordwijk zijn de notulen van de besloten commissievergaderingen in de maand december toegezonden aan de externe abonnementshouders op de commissie- en raadsstukken, waaronder de pers. De fractievoorzitters van alle politieke partijen betreuren dit zeer.

Eén van de vergaderingen, de commissievergadering Bestuur en Middelen, had betrekking op 'Het met terugwerkende kracht vaststellen van de Verordening voorzieningen raadsleden, wethouders en commissieleden 2004, alsmede de burgemeester ontheffen van zijn verhuisplicht en hem tegemoetkomen in pensionkosten'.

De voorzitters van alle fracties in de gemeenteraad van Noordwijk hebben met verwondering kennis genomen van de discussie die in de pers is ontstaan over de declaraties van burgemeester Groen. De interpretaties zoals die bij diverse media hebben plaatsgevonden staan in geen verhouding tot het feitelijke bedrag dat in 2004 door burgemeester Groen is gedeclareerd. Over geheel 2004 is aan autokosten een bedrag van EUR 3.139,20 gedeclareerd. Voor wat betreft de logies/eetkosten is in totaal EUR 4.701,62 uitgegeven, waarvan ten laste van de gemeente is gekomen EUR 2.319,15, dus minder dan de helft. Dit is geheel conform de afspraken zoals die bij zijn aanstelling met de fractievoorzitters zijn gemaakt. Voor 2005 verwachten de fractievoorzitters geen belangrijke veranderingen, hetgeen wij in de desbetreffende vergadering beoogden te formaliseren. Hiermee blijft de onkostenvergoeding van burgemeester Groen ver binnen de gangbare grenzen zoals het door de VNG geadviseerde maximum.

De betreffende commissie besloot de behandeling van het agendapunt in beslotenheid te laten plaatsvinden omdat de burgemeester niet aanwezig was en dus eventuele vragen door burgemeester Groen niet beantwoord konden worden. Dit in tegenstelling tot de openbaarheid waarvoor burgemeester Groen persoonlijk geopteerd had.

De fractievoorzitters van alle Noordwijkse politieke partijen zijn daarnaast unaniem akkoord gegaan met de tijdelijke verblijfssituatie van burgemeester Groen in Amsterdam. Dit in lijn met het op 16 augustus 2004 aangenomen voorstel van de Tweede Kamer, waarin een tijdelijke wijziging van de woonplicht ex. art. 71 van de Gemeentewet van kracht is geworden.

Wij, de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Noordwijk, vertrouwen erop dat met bovenstaande informatie de zaak tot normale proporties kan worden teruggebracht. Wij betreuren het uitermate dat deze informatie op déze wijze in de openbaarheid is gekomen. De goede naam en integriteit van de burgemeester is volkomen onnodig èn onterecht in opspraak gebracht. Wij betreuren dat juist daar waar de burgemeester dit met de Raad in alle openheid en zorgvuldigheid heeft willen bespreken.
Noordwijk, 20 januari 2005


---


-
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer L.J. van Ast, fractievoorzitter van Verenigd Noordwijk, telefoonnummer:
06-18880393.

20 jan 05 16:54