Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

VVD en CDA definitief tegen Actieve Donor Registratie

20-01-2005
CDA en VVD hebben in het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer woensdag toch gekozen voor de lijn van het kabinet. Dat betekent dat er, met een verschil van slechts enkele stemmen, geen meerderheid is voor het voorstel om de Wet op de Orgaandonatie (WOD) te verbeteren.

De WOD, die in 1998 is ingevoerd, houdt in dat mensen pas orgaandonor worden als zij dat bij leven en welzijn hebben laten vastleggen. Het breed gedragen voorstel om over te gaan tot een Actief Donor Registratiesysteem (ADR) lijkt daarmee voorlopig in de kast gezet te zijn. Bij het ADR krijgt iedereen boven de 18 jaar nogmaals het schriftelijke verzoek om donor te worden. Wie daar niet op reageert, wordt na zijn dood als donor beschouwd. De familie kan nog wel voorkomen dat de organen van een overledene worden afgestaan.

Alle kamerleden en de minister begonnen hun betoog met een verwijzing naar de acties van o.a. de Nierpatiënten Vereniging Nederland op woensdag bij het Binnenhof. Ook de vele e-mails die aan de kamerleden gestuurd waren, werden gememoreerd. Godelieve van Heteren (PvdA) meldde dat de honderden mailtjes haar tot tranen toe geroerd hadden. De PvdA is mede daardoor van mening dat de nood echt hoog is en dat de WOD nu moet veranderen in een ADR. Dat vonden ook de SP, Groen Links, de LPF en coalitiepartij D66. Agnes kant (SP) gaf aan dat er geen enkele reden meer was om de wet nu niet te veranderen. Ursie Lambrechts van D66 refereerde aan het boekje 'ieder mens telt' dat de kamerleden dinsdag uit handen van directeur Gerard Boekhoff hadden ontvangen. In dit boekje stonden ook twee verhalen van Cystic Fibrosis-patiënten. "Bij het lezen van de verhalen raakt het je als mens zeer diep", zei Lambrechts en pleitte hartstochtelijk voor een ADR. Ook Evelien Tonkens van Groen Links probeerde de minister van de noodzaak van wetswijziging te overtuigen.

CDA en VVD zijn echter tegen, evenals de SGP. De Christen Unie twijfelt nog. De stemmen van deze laatste partij zouden uiteindelijk wel eens de doorslag kunnen geven in een volgend overleg. De verwachting is dat dit overleg op korte termijn zal plaatsvinden. Minister Hoogervorst gaf aan geen principiële bezwaren te hebben tegen een wetswijziging. Hij is echter niet overtuigd van de voordelen van het ADR. De minister wil wel dat mensen meer mogelijkheden moeten krijgen om zich aan te melden als donor. Ze moeten bijvoorbeeld een formulier krijgen, als ze hun paspoort verlengen.

Zie ook:
18-01-2005 - Transplantatiezorg in laatste offensief - 82% Nederlanders vóór `verplichte' donorregistratie

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl