Gemeente Barneveld


Opleiding en hesjes voor verkeersregelaars

Nieuw en uniek samenwerkingsproject in gemeente:

Gratis opleiding en hesjes voor verkeersregelaars van evenementen

De gemeente Barneveld, Fortis Fonds en Ballonvaartcentrum Van Manen bv gaan samenwerken om verkeersregelaars voor evenementen op te leiden en van de benodigde herkenningsvesten te voorzien. Daarbij verzorgt de gemeente de vereiste opleiding, het Fortis fonds sponsort de benodigde hesjes en Ballonvaartcentrum Van Manen bv biedt de cursusruimte aan. Het project richt zich op evenementen waarbij het regelen van verkeer nodig is voor een verkeersveilig verloop van het evenement. Organisatoren van niet commerciële evenementen kunnen vrijwilligers voor de cursus aanmelden. De cursus wordt vier maal per jaar gratis aangeboden.

Belang verkeersveiligheid van evenementen neemt toe Er vinden in de gemeente jaarlijks veel evenementen plaats die door vrijwilligers worden georganiseerd en een niet commercieel karakter hebben. In toenemende mate speelt verkeersveiligheid een rol bij de organisatie van evenementen en is het nodig om het verkeer op de openbare weg te regelen.

Niet iedereen mag zo maar op eigen houtje het verkeer gaan regelen. Om als verkeersregelaar te kunnen optreden is een erkende opleiding nodig. Deze heeft een geldigheidsduur van één jaar. De politie verzorgde tot voor kort een gratis opleiding voor verkeersregelaars. Zij is daarmee gestopt omdat zij het niet meer tot haar kerntaak rekent. Een opleiding bij een bedrijf kost per persoon 40,- per persoon. Evenementenorganisatoren zijn vorig door de gemeente op deze wettelijke verplichting geattendeerd. Dat heeft tot veel reacties geleid met name over de financiering van de benodigde opleiding. Dit doet namelijk een behoorlijke aanslag op het budget van de betreffende vrijwilligersorganisatie. De continuïteit van bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen kwam in gevaar. Die constatering heeft geleid tot een gezamenlijk initiatief van de gemeente, Fortis Fonds en Ballonvaartcentrum Van Manen bv om organisatoren van evenementen te ondersteunen. Het initiatief is afgestemd met en wordt ondersteund door de politie.

Het samenwerkingsproject Om de kosten voor de evenementenorganisatoren te beperken hebben drie partijen in de gemeente de handen ineengeslagen. De gemeente gaat een gratis opleiding verzorgen en heeft daarvoor een medewerker opgeleid. Fortis Fonds heeft de aanschaf van ruim 100 hesjes betaald en Ballonvaartcentrum Van Manen bv biedt de cursusruimte aan

Organisatoren van niet commerciële evenementen kunnen vrijwilligers aanmelden voor de opleiding. De cursus wordt vier maal per jaar aangeboden, duurt één avond en bestaat voornamelijk uit theorie. De opleiding vindt plaats in de kantine van Ballonvaartcentrum Van Manen bv aan de Schoutenstraat in Barneveld. Dhr. Van Ginkel van dit centrum beheert de hesjes. Zodra het evenement plaatsvindt kan de organisator bij Van Ginkel de benodigde vestjes ophalen tegen de betaling van een borgsom.

De gemeente attendeert de organisatoren van evenementen op het initiatief. Dit gebeurt enerzijds door een persoonlijke brief aan contactpersonen van al aangemelde of jaarlijks terugkerende evenementen. Daarnaast komt er een algemeen bericht op de gemeentelijke pagina en de website voor mensen die van plan zijn een evenement te organiseren.

Verkeersregelaar onder toezicht politie Onder toezicht van de politie kunnen de opgeleide verkeersregelaars het verkeer bij het betreffende evenement regelen. Alleen na aanstelling door de politie mag de verkeersregelaar handelend optreden. Het dragen van een verkeersvest met daarop de vermelding 'verkeersregelaar' is daarbij verplicht. De aanstelling gebeurt door de korpschef van de politie. Om ook de aansprakelijkheid goed te regelen moet de verkeersregelaar verzekerd zijn op het moment dat het evenement plaatsvindt.

Barneveld, 19 januari 2005