Gerechtelijke organisatie

Demonstratie digitaal dossier

Amsterdam, 20 januari 2005 - Politie, parket en rechtbank gaan 'digitaal' . Politie, parket en rechtbank Amsterdam hebben een grote stap gezet in de digitalisering van het strafdossier. De partners in de Amsterdamse strafrechtketen hoeven voortaan veel minder gebruik te maken van papieren dossiers.
De nieuwe procedure is als volgt: de politie maakt een digitaal proces-verbaal en verzendt dat naar het parket. De voorgeleiding van de verdachte en de verdere dossieropbouw kunnen plaatsvinden op basis van digitale stukken. Tenslotte wordt het complete elektronische dossier behandeld tijdens een 'digitale' zitting, niet alleen bij de politierechter, maar ook tijdens een meervoudige kamer (MK)-zitting. In de rechtbank Amsterdam zijn speciale zalen ingericht voor hete elektronisch dossier.

Op dinsdag 25 januari 2005 willen wij u graag demonstreren en uitleggen hoe één en ander in zijn werk gaat. De officiële opening van het digitale dossier heeft plaats om 16.00 uur in de Van Hallzaal, in aanwezigheid van de korpsleiding van de politie Amsterdam-Amstelland, de heer mr L.A.J.M. de Wit, hoofdofficier parket Amsterdam, mevrouw mr C.M.T. Eradus, president rechtbank Amsterdam. Locatie: rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220, Amsterdam.

Mocht u van de uitnodiging gebruik maken laat ons dat dan even weten.

Rbadamvl@amsarr.drp.minjus.nl of via 020 541 2882 (voorlichting rechtbank).

Het project digitaal dossier is een samenwerkingsverband met de rechtbank Rotterdam en is gefinancierd door de Raad voor de rechtspraak.