Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

Persbericht

CDA: zone 30-km is ineffectief

Breda,

Donderdag 20 januari 2005 - BREDA - Bij de CDA-fractie in de Bredase gemeenteraad begint twijfel te ontstaan over het nut van 30-km-zones in de stad

Ik denk dat we wat ineffectieve maatregelen genomen hebben. Het is tijd om eens te onderzoeken of de investeringen van de afgelopen jaren niet voor niets zijn geweest", zei CDA-raadslid Jan Adriaansen dinsdagavond tijdens een vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Verkeer.

Effect

De christen-democraat constateert dat de 30-km-maatregelen niet altijd het effect bereiken waarvoor ze bestemd zijn. Er wordt te hard gereden, er wordt niet gecontroleerd en doorgaand verkeer wordt niet verleid om 30-km-zones te mijden, aldus Adriaansen.

"Daarom wil ik wel eens een evaluatie van de 30-km-zones. Twee jaar geleden hebben we daar ook al eens om gevraagd, maar sindsdien hebben we niets meer gehoord. Intussen stoppen we elk jaar weer tonnen in dit soort maatregelen", ging de CDA'er verder.

Wethouder Jacques Niederer voelde zich enigszins overvallen door de opmerkingen van Adriaansen. "Ik wil wel monitoren, maar wat wilt u precies dat ik onderzoek", vroeg de wethouder zich af.

"Het is aan u om te laten zien dat de investeringen niet voor niets zijn geweest", zei Adriaansen.

"Nou, dan moeten we de politie maar eens vragen om een agent vrij te maken om de snelheid in 30-km-zones te meten. Want zo moeten we het dan maar doen", antwoordde de wethouder.

"Je kunt toch veel beter naar de dorps- en wijkraden gaan om die te vragen wat hun ervaringen zijn", stelde de CDA'er voor.

"Nee, niks d'r van", zei Niederer. "Ik wil keiharde cijfers. Maar goed, ik wil wel een onderzoek doen, maar dat gaat geld kosten. Als het zo ver is verwacht ik daar dan ook geen problemen mee."