Nederlands Uitgeversverbond

Amsterdam, 20 januari 2005

Nog nooit heeft de Raad voor de Journalistiek in één jaar zoveel klachten afgehandeld als in 2004. Was er in 2003 zeventig keer uitspraak gedaan, afgelopen jaar steeg dat tot 100, een record in de ruim vierenveertigjarige geschiedenis van de Raad. Verreweg de meeste klachten (80) betroffen publicaties van gedrukte media, waarbij de dagbladen koploper zijn: 16 maal was een landelijk dagblad het mikpunt en 34 maal een regionale krant. Publieks- en opinietijdschriften werden 13 maal voor de Raad gedaagd. Van de landelijke dagbladen won' de Telegraaf (zes klachten, waarvan er drie ongegrond werden verklaard), bij de regionale kranten staan de noordelijke kranten aan kop: tegen de Leeuwarder Courant werden vijf klachten afgewezen en één gedeeltelijk toegewezen, terwijl concerngenoot Dagblad van het Noorden in deze groep als tweede eindigde met vijf klachten, die alle geheel of gedeeltelijk gegrond werden verklaard.
Andere klachten waren onder meer gericht tegen de landelijke publieke omroepen (13), de regionale omroepen (2), internet (3) en kabelkranten (2).
In de 100 uitspraken vond de Raad voor de Journalistiek dat 29 klachten gegrond en 19 ten dele gegrond waren. Doordat in een klein aantal zaken de Raad de klager niet-ontvankelijk achtte (alleen direct belanghebbenden kunnen bij de Raad een klacht indienen tegen een journalist of persmedium), overtrof het aantal geheel of gedeeltelijk toegewezen klachten het aantal afgewezen klachten met drie. De afgelopen maanden is de Raad voor de Journalistiek uitgebreid en versterkt om meer zittingen te kunnen houden (nu ongeveer eens in de twee weken) en om de procedure flink te versnellen. De Raad, die zichzelf niet beschouwt als tuchtcollege maar als opiniërend instituut, wordt geheel door de media zelf bekostigd.
---

Voor nadere informatie:
mr. Daphne C. Koene
secretaris Raad voor de Journalistiek
tel.: 020-6735727
e-mail: raad@rvdj.nl