Gemeente Borger-Odoorn


20-01-2005
HISTORISCH JAAGPAD ODOORNERVEEN WORDT IN ERE HERSTELD

Plaatselijk Belang Odoornerveen organiseert een informatiebijeenkomst over het opschonen van de Oranjekanaal-oevers en het renoveren van een deel van het naastgelegen historisch jaagpad. De vereniging heeft hiervoor het initiatief genomen, mede ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Odoornerveen. Vertegenwoordigers van de deelgebiedcommissie Voorste Diep van het Hunzeproject en het Waterschap Velt en Vecht vertellen tijdens de informatieavond meer over de plannen. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagavond 25 januari 2005 om 19.30 uur in het Verenigingsgebouw, Zuidzijde 16E in Odoornerveen.

Initiatief
Het initiatief van plaatselijk belang is aan de Deelgebiedcommisie Voorste Diep van het Hunzeproject voorgelegd. Vanuit het Hunzeproject is destijds contact gelegd met Plaatselijk Belang Odoornerveen en het Waterschap Velt en Vecht. Laatstgenoemde instantie is belast met het beheer en onderhoud van het Oranjekanaal bij Odoornerveen.

Waterschap Velt en Vecht
Het bestuur van het Waterschap Velt en Vecht hecht, naast het belang van een goede doorstroming van water en een goed waterpeil, aan de cultuurhistorische waarde van haar gebieden. Daarom vindt zij het renoveren van het oude jaagpad een leuk initiatief in het kader van het 150-jarig bestaan van het dorp. Onlangs heeft het Waterschap het besluit genomen om in het vroege voorjaar van 2005 de westelijke kanaalkant op te schonen, zodat een deel van het jaagpad weer in ere kan worden hersteld.

Informatieavond
De informatieavond is bedoeld voor inwoners van Odoornerveen en gaat over de werkzaamheden die verricht zullen worden bij het opschonen van de kanaalkant. Plaatselijk belang Odoornerveen begint de avond met een toelichting op de plannen vanuit de bevolking. Vervolgens zal vanuit de deelgebiedcommissie Voorste Diep nader worden ingegaan op de rol van het Hunzeproject bij de renovatie van het jaagpad. Het Waterschap gaat daarna nader in op de uitvoering van de werkzaamheden, die in februari/maart 2005 zullen plaatsvinden.

Scheepvaart Oranjekanaal
Tot ongeveer 1960 was er nog volop scheepvaart in het Oranjekanaal. In het verleden werd daarbij gebruik gemaakt van scheepsjagers met paarden. Ook kwam het voor dat de schepen getrokken worden door mensen. Dit was vaak de vrouw van de schipper, die het schip op het jaagpad vlak langs het kanaal voorttrok.