Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

12 januari 2005

GGD Nederland, NIGZ en VNG pakken gezondheidsrisicoâs aan

GGD Nederland, het NIGZ en de VNG gaan de uitvoering van het gemeentelijk gezondheidsbeleid versterken. Hiertoe ondertekenen zij op donderdag 20 januari 2005 het convenant Gezondheidsbevordering in lokaal perspectief. De ondertekening vindt plaats tijdens het Nationaal Congres Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie in Papendal. Minister Hoogervorst neemt het convenant in ontvangst.

Deze samenwerking leidt tot een betere aanpak van grote gezondheidsrisicoâs zoals overgewicht en roken en tot een beter bereik van effectieve gezondheidsbevordering bij risicogroepen als jeugd en mensen met een lage sociaal-economische status. Na de ondertekening wordt het convenant aangeboden aan minister Hans Hoogervorst van Volksgezondheid.

Lokale aanpak effectiever
Wetenschappelijk is aangetoond dat versterking van gezondheidsbevordering op lokaal niveau effectiever is dan een uitsluitend landelijke aanpak. Ook de Preventienota 2003 van het ministerie van VWS leunt sterk op de lokale aanpak van gezondheidsbevordering. Dit vormt het uitgangspunt voor de drie convenantpartijen om de krachten te bundelen. De partijen willen hun streven vormgeven door:
⢠een landelijke helpdesk waar professionals van GGDâen, gemeenten en andere instellingen terecht kunnen met vragen over de inhoudelijke programmering van lokale gezondheidsbevordering; ⢠de bundeling en verspreiding van ervaringen en inzichten die in Nederland worden opgedaan met lokale projecten; ⢠een betere samenwerking tussen landelijke en lokale partijen, o.a. toegepast in een klein aantal ontwikkelregioâs waar het NIGZ gemeenten en hun GGDâen concreet gaat ondersteunen. Deze regioâs dienen vervolgens als voorbeeld voor de overige regioâs.

De lokale aanpak bestaat uit gezondheidsbevordering in de directe leefomgeving van mensen, bijvoorbeeld in de wijk, op school, op het werk en in de zorg. De rijksspeerpunten roken, overgewicht, diabetes en psychische gezondheid krijgen in de uitvoering van het convenant prioriteit. Daarnaast blijft er ruimte vrij voor overige themaâs in het kader van gezondheidsbevordering.

Gezamenlijke visie
De drie convenantpartners delen de visie dat voor effectieve gezondheidsbevordering in de gemeenten landelijk beschikbare expertise ingezet moet worden. Dit vanuit het vertrouwen dat veel kennis verspreid ligt bij verschillende lokale en landelijke partijen. Eenmaal gebundeld leidt die kennis tot betere resultaten. Het NIGZ ondersteunt de gemeenten en de GGDâen bij het bevorderen van gezondheid door brede informatievoorziening en door advisering en begeleiding van lokale programmaâs en projecten.


--------------