TROS

persbericht

Hilversum, 6 januari 2005

Nationaal Songfestival op 20 januari van start vanuit Pepsi Stage

Welke artiest gaat Nederland in mei 2005 vertegenwoordigen op de 50ste editie van het Eurovisie Songfestival? Het antwoord op die vraag is bekend na de finale van het Nationaal Songfestival, die op 13 februari 2005 wordt gehouden. Daaraan vooraf gaan vier voorronden, waar in totaal 24 artiesten zullen strijden om een plek in de finale. Zowel de voorronden als de finale worden live vanuit Pepsi Stage in Amsterdam uitgezonden. Het Nationaal Songfestival, een co-productie van TROS/NOS/Radio 2/Internet, wordt gepresenteerd door Nance en Hans Schiffers.

Voorronden
Op de donderdagen 20/1, 27/1, 3/2 en 10/2 vinden vier voorronden plaats. Deze voorronden, die via Nederland 2 te zien zijn, bestaan uit twee gedeelten. In het eerste gedeelte tussen 20.25 en 21.25 uur treden zes artiesten op ten overstaan van een vakjury, bestaande uit Cornald Maas, Esther Hart en Paul de Leeuw. Zij zullen ieder optreden van een eerste commentaar voorzien. In het tweede gedeelte tussen 22.05 en 22.25 uur wordt de uitslag bekend gemaakt. In totaal gaan drie kandidaten door naar de finale. Twee van hen worden via sms en televoting aangewezen door het publiek, de derde artiest wordt gekozen door de vakjury. Uit de vier voorronden gaan dus in totaal 12 artiesten door naar de finale op 13 februari aanstaande.

Finale
In de rechtstreekse finale op 13 februari (20.55 - 22.55 uur, Nederland 2) brengen de artiesten hetzelfde lied ten gehore als in de voorronde. Ook in de finale is er een publieksjury en een vakjury, die dan wordt uitgebreid met twee extra juryleden. Beide jury's kunnen ieder 50 procent van het totaal aantal beschikbare punten vergeven. De artiest die opgeteld de meeste stemmen krijgt, mag zich de winnaar van het Nationaal Songfestival 2005 noemen. Na de huldiging zal het winnende lied nogmaals ten gehore worden gebracht.

Noot voor de pers,

TROS